In Zweden werd de 6-urige werkdag ingevoerd om productiviteit op het werk te stimuleren – Groot-Brittannië heeft bijvoorbeeld langere werktijden dan zijn Europese buren, maar heeft nog steeds een lagere productiviteit. Toch staat bij alle Europeanen de toegenomen werkdruk overtuigend op plek één van stressfactoren in het leven. Terwijl in China en Noord-Amerika het kantoor nog steeds het meest populair is.

De balans tussen werk en privé werd lang beschouwd als een strikte scheiding tussen werk en privéleven, maar de scheidslijn tussen beide is geleidelijk vervaagd. Werk is privé en andersom! Dit is te wijten aan de technologische vooruitgang; mensen kunnen voortdurend met elkaar verbonden zijn en bedrijven zijn altijd actief en toegankelijk zonder grenzen. Volgens sommige experts zoals Klaas Koster gaat het ook niet meer om een ‘work-life-balance’, maar om een ‘work-life-cadans’. De echte oplossing voor een balans tussen werk en privé is een naadloze integratie tussen werk en privé.

Werk-privé-integratie vertegenwoordigt een verschuiving naar de nieuwe manier waarop werk zal worden gedaan. Binnen Vitalogisch is dit het ecologisch aspect van de vitaliteitsschijf. Het herdefiniëren van hoe de werkplek eruit ziet met het beste van beide werelden. Zelfs als dat betekent dat je de twee bij elkaar moet brengen.

Het is een meer holistische kijk op hoe werk plaatsvindt en het houdt rekening met andere aspecten van het leven van een persoon. Integratie in het werkleven betekent dat werknemers persoonlijke taken op de werkplek kunnen voltooien en op vergelijkbare wijze thuis taken kunnen uitvoeren, of buiten de traditionele 9 tot 5 uren.

Werk en privé samenbrengen betekent niet dat werknemers al hun tijd op het werk moeten doorbrengen. Het is ook niet de bedoeling dat te stimuleren. Integendeel, het creëren van een werkplek die een naadloze overgang tussen werk en leven mogelijk maakt, is gericht op de realiteit van werk en privé. Het erkent dat de 9 tot 5 niet echt van toepassing is in onze wereld, en dat persoonlijke gebeurtenissen kunnen plaatsvinden tijdens de werkdag, terwijl het werk kan plaatsvinden tijdens typische persoonlijke tijd. Bedrijven moeten dit ondersteunen door hulpmiddelen te bieden die ervoor zorgen dat werknemers hun werk en privéleven effectief kunnen integreren.

Ter illustratie: Werknemers die meer dan 40 uur of zelfs meer dan 50 uur per week werken, hebben steeds minder tijd voor bijvoorbeeld boodschappen. Bedrijven kunnen hierop inspelen door voorzieningen te treffen. De boodschappenmuur op het werk is een voorbeeld waar werknemers via een scherm aan de muur gedurende de dag alvast hun avondmaaltijd uitzoeken. Een supermarkt levert vervolgens de boodschappen voor die maaltijd af, zodat de medewerkers ze mee naar huis kunnen nemen. Een bedrijf in Boston ging zelfs nog verder. Bij een grootschalige uitbreiding van de hoofdvesting werd ook een treinstation gebouwd, om het haar vele jonge werknemers makkelijker te maken.

Werknemers vragen wat ze nodig hebben, faciliteiten aanbieden en flexibele werkuren omarmen. Daar gaat het bij werk-privé-integratie om. Zodat werknemers hun werk gedaan krijgen en ook de tenniswedstrijd van hun kind of een dergelijke opening kunnen bijwonen. Dit laat zien dat ze gewaardeerd worden als mensen – en niet alleen als werknemers – die ook buiten het werk een leven hebben.

Gepost op zondag door maaike@vitalogisch.nl