De neurowetenschap onderzoekt al sinds 1947 wat het effect van een omgeving is op dieren. Zoals muizen alleen in lege kooitjes werden vergeleken met muizen in groepen die werden omgeven door speelgoed, ladders, tunnels en loopradjes. Het resulteerde in een duidelijk verschil in hersenontwikkeling. De laatste groep in de zogenoemde ‘verrijkte omgeving’ ontwikkelde meer vertakkingen in de hersenen dan de muizen in de lege kooien. Door de vertakkingen ontstaan betere verbindingen binnen en tussen hersengebieden waardoor er meer informatie kan worden verwerkt. Wat kan zorgen voor meer creativiteit, activatie en productiviteit. Dat is de hypothese.
Er is nog relatief weinig bekend over het effect van een verrijkte omgeving op mensen, om meer bewijs te krijgen op de theorie. Maar het onderzoek wat gedaan is toont aan dat een gebrek aan een stimulerende omgeving cognitieve ontwikkeling vertraagd en verminderd – het leren, onthouden, het oplossen van problemen en intelligentie. Terwijl scholing en een uitdagende omgeving waar mensen samen werken, cognitieve stimulatie activeert. Binnen de vitaliteitsschijf van vijf noemen we dit het ecologische aspect.
Een gemiddelde werkdag op een doorsneekantoor is behoorlijk belastend voor het brein en in de loop van de dag raakt ons brein dan ook uitgeput. Bedrijven zien steeds vaker de oplossing in kapitale investeringen in een werkomgeving met als doel het personeel in een prettige stemming te krijgen.
Om dynamiek en vooral verbinding te creëren, werd voor Airbnb in Dublin een werkomgeving ontworpen met een trap in het centrum van het gebouw. De 400 medewerkers kunnen zich vrij bewegen over de drie verdiepingen waar de verschillende werkplekken om het atrium heen liggen. De brede traptreden worden gebruikt als dagelijkse ontmoetingsplek en als amfitheater voor verschillende bijeenkomsten. De wandelgangen om de binnenplaats dienen bij gelegenheden als balkons.
En waar sommige persoonlijkheden floreren in wat chaotische omgevingen, klappen anderen juist dicht. Die willen structuur en rust. In januari werd de Salesforce Tower geopend, met zijn 61 verdiepingen de hoogste wolkenkrabber van San Francisco. Elke verdieping heeft een meditatieruimte en er zijn ‘mindfulness zones’ waar werknemers hun mobieltje kunnen achterlaten in een ruimte waar stilte is. Oprichter Marc Benioff wil mediteren voor werknemers toegankelijk maken. Hij gelooft dat het innovatieve ideeën stimuleert waarmee hij verwijst naar Steve Jobs en Elon Musk (o.a. Tesla), die hun dag met meditatie beginnen.
Tijdens een drukke werkweek, of in de greep van een belangrijk project is het gemakkelijk om te vergeten wat werkelijk het welzijn van de werknemer drijft. Ook in een inspirerende werkomgeving blijft het menselijke contact op de lange termijn doorslaggevend. Onze energie gaat stromen wanneer we creatief bezig zijn, iets nieuws leren, we ons gewaardeerd voelen en verbonden zijn met onze collega’s.
En dus kan een barista in huis al zorgen voor dat extra beetje aandacht voor de werknemers. Of kun je zoals in elk Lego kantoor gebruikelijk is, bakjes vol met lego plaatsen; in de kantine, op werkplekken, bij de receptie. Om de creativiteit op een – zoals Lego het verwoord – ‘childlike play’ te stimuleren.
Heb jij treffende voorbeelden waarmee binnen jouw organisatie de energie blijft stromen? Leuk als je je ervaring deelt in de comments; wie weet inspireer je anderen. Mocht je meer willen weten, neem dan contact met me op via maaike@vitalogisch.nl