Ontdek het talent van de ander

Nu we allemaal tijdens deze Corona-periode meer tijd thuis doorbrengen geeft dit mogelijkheden om eens vanuit een ander perspectief naar je huisgenoten te kijken. Hoe vaak staan we bewust stil bij wat je partner of je kinderen nu zo bijzonder maakt? We zijn allemaal uniek, maar wat is het wat die ander zo speciaal maakt? We hebben allemaal talent wat ons onderscheid van anderen. Je talent zet je, als het goed is, in in je werk, maar is ook zichtbaar in je privé-situatie.  Je kunt het immers niet laten…

Hoe dan?

Ga de komende periode eens bewust observeren wat het talent is van je huisgenoten.

Je kunt het bijvoorbeeld zien aan de manier waarop iemand staat te koken, is dat aan de hand van een recept, precies de stappen te volgen die zijn voorgeschreven en vervolgens een heerlijke maaltijd voor te schotelen? Of trekt je huisgenoot de koelkast open, checkt wat de levensmiddelen zijn en weet met dat wat er is, de ingrediënten om te toveren tot een verrassend gerecht? Hoe gaat iemand te werk bij het kopen van een verjaardagscadeau? Op welke manier geeft de ander een boost aan een vastgelopen situatie. Etc.

Het gaat erom of je kan benoemen wat de eigenheid (of misschien wel eigenaardigheid) is van de ander? Dit vraagt om bewust observeren, de ander écht te zien in wie hij/zij is vanuit een frisse blik zonder oordeel! Het kan hem in kleine dingen zitten en als je het eenmaal hebt gezien ga je het steeds vaker zien! Dan zit je op het goede spoor.

Talent is altijd positief en voegt iets toe aan een ander of de omgeving. Probeer het unieke in één woord te pakken. Is iemand typisch een vragensteller, een omdenker, een sfeermaker, etc.?

Bekijk het onderstaande filmpje, wat het bovenstaande prachtig illustreert.

 

Vervolgens is het natuurlijk mooi om je opgedane inzicht terug te geven aan de ander. Benoem deze talentmomenten en je zult zien dat de ander daar vaak door verrast wordt. Schrijf je talentwoord voor de ander op op  mooi papier, neem samen even de tijd en licht toe waarom je op dit woord bent gekomen. Door deze onverwachte “energie-momentjes” gaat de ander als vanzelf groeien in het talent!

Je kunt natuurlijk ook zelf initiatief nemen en vragen welk talent de ander in jouw ziet. Als je alleen woont kun je ook iemand bellen die jou goed kent en een video-call starten. Vervolgens bevraag je de ander wat, in zijn ogen, jou bijzonder maakt.

Laten we, net als Mr. Jensen uit het filmpje, de komende periode oog hebben voor het bijzondere van je naasten en het vervolgens ook naar de ander uitspreken!

Mocht je aan de hand van een aantal vragen je eigen talent willen ontdekken, lees dan bladzijde 140 hoofdstuk 5 van het boek Vitalogie en doe de oefening “Wat is jouw talent?”

Wil je je inspiratie en tips delen, laat dan jouw tip voor TALENT achter als reactie op deze blog of deel ze op social media onder #VitaBoost2020

Heb je vragen over talent neem dan contact op met onze vitaloog Adrienne Wijlaars via adrienne@vitalogisch.nl.