Vandaag is het twee weken geleden dat de strengere maatregelen zijn ingegaan. De wereld is stilgevallen, maar is juist voor veel mensen drukker dan ooit. Om mij heen zie ik ouders met kinderen waar het piept en kraakt. Met werk dat ineens volledig wegvalt of met banen die juist veel drukker zijn. En dat in combinatie met kinderen en thuisonderwijs. Je hebt er ineens nog een baan bij. Werk wordt veelal gedaan met beeldbellen, wat extra prikkels en vermoeidheid geeft. Ik zie dokters en verpleegkundigen in mijn omgeving die rennen en vliegen, zoektocht hoe het met name de komende weken te gaan bolwerken. Ik zie onrust en angst bij ouderen en mensen met een zwakkere gezondheid. Alleenstaanden die ineens echt alleen op zichzelf aangewezen zijn. Een overload aan nieuwsberichten waar je de hele dag zoet mee kunt zijn. Onzekerheid over hoe lang dit nog duurt. Signalen dat deze situatie drie weken is vol te houden, maar help, toch echt niet tot 1 juni. Laat staan langer.

Hoe blijf je ook nu zorgen voor zelfbewustzijn en voorkom je dat je jezelf keihard voorbij gaat rennen?

“Pas als je goed voor jezelf zorgt, kun je het beste van jezelf geven”

Blijf voelen

Blijf je bewust van hoe het met jou gaat. Dat kan door even stil te staan. Heel even is al genoeg. Focus 1 minuut op je ademhaling. Langer mag natuurlijk ook. Een simpele ademhalingsoefening die altijd en overal kan:

Adem in – adem uit – pauzeer. Herhaal.

Vraag niet het onmogelijke van jezelf

Je doet wat je kan. Een versnelling kun je even volhouden, pas ervoor op dat je kopje onder gaat in een waterval. Hoe doe je dat dan in alle hectiek? In de drukte thuis, in de crisis in het ziekenhuis, in de combinatie van het onmogelijke? Door trots te zijn op wat je doet. Weten dat je doet wat je kunt. Dat het is zoals het is. En dat wat jij doet, ondanks alles, goed genoeg is.

Streef niet naar controle

Er zijn veel goedbedoelde tips, schema’s, lijstjes. Ze geven houvast en structuur, gevoel van controle. Bedenk dat echte controle niet bestaat. Haal er tips uit die voor jou werken, hanteer dat, en laat de rest links liggen.

Focus op 1 ding tegelijk

Omarm de autist in jezelf en doe maar 1 ding tegelijk. Óf je werk, óf je kinderen. Wees niet perfectionistisch. Niet alles kan.

Maximeer online en maak live plezier

Maximeer de momenten dat je nieuws checkt, online bent, je WhatsApp leest. Doe dat bijvoorbeeld op 2 of 3 vaste momenten per dag. Doe in de tijd die daardoor vrij valt een spelletje met je kinderen, een ademhalingsoefening, ga even naar buiten. Maak plezier, speel, doe gekke dingen. Maak van deze tijd samen een mooie herinnering.

En tenslotte: speciaal voor alle ouders: een ode aan de thuiswerkende ouder.