Na een lange tijd thuis werken verlang ik stiekem terug naar de normale situatie. Toch grappig om te realiseren dat je het ‘normale’ leven kunt gaan missen.

Naast de bewondering die heel Nederland heeft voor de mensen in de zorg, krijg ik steeds meer bewondering voor de manier waarop wij als Nederlanders omgaan met deze situatie. De situatie waarin wij met elkaar dezelfde vijand lijken te hebben. De initiatieven die ontstaan vanuit de drive om elkaar in deze tijden te willen helpen. We hebben laten zien dat we veerkrachtiger zijn dan we zelf denken.

Maar…

Als we veerkrachtiger zijn dan wij denken te zijn, wat doen we daar dan mee? Slaan we onszelf op de borst? Zeggen we, jeetje wat knap die veerkracht? Of gaan wij  gewoon door? Ik zelf ben meer van de doe-maar-normaal-dan-doe-je-al-gek-genoeg stand. Maar welke stand is dat dan, de doe-maar-normaal-dan-doe-je-al-gek-genoeg stand? Is dat niet een beetje borstklopperij? In de zin van; zie je wel, ik ga gewoon door, knap van mij hè?

Uiteindelijk wil ik toch een bevestiging, dat ik het goed doe. Als tijdens de persconferentie bewondering uitgesproken wordt over het aanpassingsvermogen van ons allemaal, glim ik van trots. Want in die bewondering klinkt wat mij betreft een compliment. En dat vind ik fijn! Een compliment. En ineens begrijp ik, wat ik zo mis van het normale leven.

De kleine gesprekjes bij het koffiezetapparaat over niets op het werk, het samen vieren van een verjaardag, het goedemorgen/ -middag etc.. En het geven en ontvangen van complimentjes.

En hoe dan nu?

Ook nu kunnen we elkaar complimenten blijven geven. Het kan per telefoon, via video-/ beeldbellen of gewoon ouderwets per post. Het maakt niet uit hoe, als het compliment maar aankomt bij diegene voor wie het bestemd is.

Volgens mij is het vooral belangrijk, dat je aan de ander, oprecht, persoonlijk en specifiek vertelt wat je waardeert in die persoon en wat het met je doet. En het liefst kort & krachtig, maar wel gemeend! En dus vandaag een mooie challenge om aan je partner, je kind, je buurman, je collega, je vriend, je vriendin, je familie of zomaar een onbekende op straat een compliment te geven.  En laten we dan ook afspreken om vandaag, als je een compliment ontvangt van iemand, deze ook echt aan te nemen. En de ander te bedanken voor het compliment!

Dan wil ik graag afsluiten met een compliment voor jou als lezer. Dank dat je de moeite hebt genomen om dit stuk te lezen! En geniet van het geven en ontvangen van complimenten. Het laat je dag stralen!