Tja, vitaler leven doe je niet alleen… en dat in een tijd van sociale onthouding en thuisisolatie. Een bizarre tijd, waarin Nederlanders massaal thuis werken mits ze niet in vitale beroepen werkzaam zijn of echt niet anders kunnen. Het is voor veel mensen wel even wennen, deze nieuwe werkelijkheid.

De één vindt het fijn om thuis te werken, de ander voelt zich juist geïsoleerd, of juist overprikkeld door alle online berichten. En weer een ander heeft last van andere gezinsleden of huisgenoten die ook thuis zijn. Hoe kan je ook in deze tijd van sociale onthouding juist je sociale welzijn verhogen?

In deze blog een aantal praktische tips om deze weken ook verbonden te blijven met jezelf en met elkaar.

Betekenisvolle relaties thuis en op het werk

 Nu scholen, sportclubs en onze sociale activiteiten opgeschort zijn en we zoveel mogelijk noodgedwongen thuiswerken, merken we als nooit tevoren hoe belangrijk onze sociale relaties zijn. Thuis met het hele gezin. Hoe kom je de tijd zo goed mogelijk door met elkaar? En hoe zorg je voor betekenisvolle relaties? Een tiental tips op een rijtje:

  1. Zorg voor structuur in de dag, waarbij er tijd is voor elkaar maar ook tijd voor werk, schoolactiviteiten en voor jezelf.
  2. Zorg voor elkaar en elkaars mentale welzijn. Luister empathisch en heb begrip voor gevoelens van de ander. Iedereen moet wennen aan deze nieuwe situatie en ervaart op zijn of haar eigen manier emoties. Geef elkaar de ruimte hiervoor en toon begrip. Ook als emoties niet letterlijk worden uitgesproken, probeer eens te achterhalen hoe de andere gezinsleden zich voelen in deze situatie en praat er met elkaar over.
  3. Zorg voor ontspanning en of sporten in en om het huis en indien mogelijk in de natuur op gepaste afstand van andere mensen.
  4. Houd online contact met je collega’s en deel positieve berichten met elkaar of bel eens een collega om te vragen hoe het nu echt met hem of haar gaat.
  5. Geef elkaar complimenten over gedrag en dingen die goed gaan.
  6. Bied je hulp aan daar waar nodig.
  7. Verwen je ouders of andere ouderen op afstand met een bloemetje, het brengen van een warme maaltijd of een tekening.
  8. Verwen jezelf en anderen met een bloemetje om de thuiswerkplek op te fleuren
  9. Ga regelmatig even naar buiten met je huisgenoten of alleen om even in frisse lucht en daglicht te ontvangen en als het kan in het groen te zijn.
  10. En last but not least spreek je uit als je iets dwars zit en kijk samen hoe dit kunt oplossen.

Om jou en je huisgenoten op weg te helpen, kan jij bijgevoegde Bingokaart downloaden en samen een ecologische bingo spelen. Kijk wie het eerste een rij of de hele kaart vol heeft.

download-ecologisch-bingodownload-ecologisch-bingokaart

DOWNLOAD BINGOKAART

 

Wil je je inspiratie en tips delen, laat dan jouw tip voor sociaal welzijn achter als reactie op deze blog of deel ze op social media onder #VitaBoost2020

Heb je vragen over social welzijn? neem dan contact op met onze vitaloog Daniella Corijn via Daniella@vitalogisch.nl

Meer inspiratie? Sla dan hoofdstuk 4 van het Boek Vitalogie! “Zo bereik je meer energie en zelfregie voor jou en je team”, er eens op na.