vitalogisch

Vitalogisch is het bijvoeglijk naamwoord voor iets dat verband houdt met Vitalogie.

Vitalogie (uit het Latijn vita (leven) en lógos (leer)) is de leer van vitaliteit van levende wezens en levensvormen. Een beoefenaar van de Vitalogie wordt een vitaloog genoemd. Vitalogisch = met betrekking tot de levenskracht van levende wezens.

“Noodzaak zien = succesvol veranderen”

Je gaat aan de slag met bewustzijnsinterventies en keuzes die nodig en noodzakelijk zijn om vitaler te leven. We onderscheiden hierin een 5-tal aandachtsgebieden:

 1. Beeldvorming. Het wat, hoe en waarom van vitaliteit. Anders gezegd: wat is vitaliteit?
 2. Bewustwording. Meten = (z)weten! Hoe is het met jouw vitaliteit of die van de organisatie gesteld?
 3. Oordeelsvorming. Welk signaal of welke prikkel of aanleiding (klacht/pijn/verlangen) ervaar jij? Wat speelt er binnen jouw organisatie en wat kan/wil je hiermee?
 4. Besluitvorming. Succes begint met doen! Welke eerste stap neem jij om in actie te komen? Om verandering binnen jouw organisatie te stimuleren?
 5.  Zelfleiderschap of zelfregie. Leid jij je leven of leidt het leven jou?

Meten is weten. We beginnen altijd met een analyse. Variërend van een eenvoudige ‘vita-scan’ of een uitgebreide ‘organisatiescan’. Om te weten waar jij of de organisatie staat. Vandaar gaan we samen met jou een roadmap ontwikkelen, het doel bepalen en onderzoeken aan welke knoppen je kan en wilt draaien om vitaler te gaan leven. Tussentijds en na het traject meten we opnieuw waar jij of de organisatie staat.

“Intrinsieke motivatie = Dat wat jij wilt bereiken in dit deel van de schijf”

Mogelijke interventies voor meer bewustzijn

 • Strategische design- en inspiratiesessies met directie/MT, werkgroep/ambassadeursteam
 • Diverse metingen en scans:
  • KOBA-DI, Kosten Baten Duurzame Inzetbaarheid analyse, Deze geeft een goed beeld van wat investeringen in duurzame Inzetbaarheid opleveren binnen jouw organisatie.
  • DIX, Duurzame InzetbaarheidsindeX scan. Het geeft zicht op hoe vitaal en efficiënt inzetbaar medewerkers binnen jouw organisatie zijn.
  • Vita-scan
 • Kick-Off / Incompany vitaliteitsdag of vitaliteitsweek
 • Wash & Shine, innerlijke wasstraat
 • Vitaal leiderschap, voor leidinggevenden