Het belang van amplitie en bevlogenheid voor het verminderen van verloop van medewerkers

Deel 2 van 7

In het vorige deel van deze blogserie hebben we besproken hoe amplitie en bevlogenheid van medewerkers kunnen bijdragen aan een lager verzuim. Nu is het tijd om te kijken naar wat deze investering daadwerkelijk oplevert, namelijk een significant lagere medewerkersverloop. Uit onderzoek blijkt dat werkgevers die actief investeren in het vergroten van amplitie en bevlogenheid van hun medewerkers, 25% minder verloop ervaren. Dit betekent dat er minder medewerkers de organisatie verlaten, wat op zijn beurt vele voordelen met zich meebrengt.

Lager (ongewenst) verloop

Wat levert het op?

Waarom is het zo belangrijk om aan de preventieve kant te werken en het beste uit je medewerkers te halen? Allereerst is er de kwestie van kosten. Gemiddeld genomen stroomt ongeveer 15% van de medewerkers uit. Het vervangen van deze medewerkers brengt aanzienlijke kosten met zich mee, zowel direct als indirect. Denk hierbij aan wervings- en selectieprocessen, inwerkprogramma’s en productiviteitsverlies tijdens de overgangsperiode.

Door te investeren in amplitie en bevlogenheid kun je deze kosten aanzienlijk verminderen. Stel dat de kosten van vervanging van een medewerker gemiddeld 5500 euro bedragen. Met een vermindering van 25% verloop, zou dit betekenen dat je per medewerker een besparing van 1400 euro kunt realiseren.

Nog meer voordelen

Er zijn nog andere voordelen die verder gaan dan alleen financiële besparingen. Tevreden en gemotiveerde medewerkers zijn productiever, innovatiever en beter in staat om klantgericht te handelen. Ze voelen zich meer verbonden met de organisatie en zijn bereid om een extra stap te zetten. Dit alles leidt tot verbeterde bedrijfsresultaten en een concurrentievoordeel.
Kortom, investeren in amplitie en bevlogenheid van medewerkers is niet alleen noodzakelijk, maar ook zeer de moeite waard. Het vermindert het verloop, bespaart kosten en draagt bij aan een positieve werkomgeving waarin medewerkers het beste uit zichzelf kunnen halen.

In het volgende deel ( 3 van 7) van deze blogserie zullen we dieper ingaan op de productiviteit van medewerkers.

 

Vitalogisch is strategisch partner voor vraagstukken op het gebied van duurzame inzetbaarheid en vitaliteit. Het begint bij de nut en de noodzaak, ben je benieuwd naar het return on investment (ROI) op jouw organisatie? Wil je hierover sparren en/of de mogelijkheden onderzoeken neem dan vrijblijvend contact op met onze collega, Maurice van Schie via maurice@vitalogisch.nl of bel naar 040 2824711

=============================================================
Bron: onderzoeken McKinsey, Gallup en Oxford | CBS cijfers | Paul ter Wal Profijtabilieit

Maurice van Schie

maurice@vitalogisch.nl 
06 – 12 67 07 12