Het belang van amplitie en bevlogenheid voor de productiviteit van medewerkers

Deel 3 van 7

In deze blogserie hebben we al besproken hoe investeren in amplitie en bevlogenheid kan leiden tot minder verzuim en een lager verloop van medewerkers. Maar wat levert het eigenlijk op in termen van productiviteit? Laten we eens kijken naar de positieve impact die deze investering kan hebben op de prestaties van medewerkers.

Hogere productiviteitUit onderzoek blijkt dat werkgevers die actief investeren in het vergroten van amplitie en bevlogenheid van hun medewerkers een stijging van maar liefst 17% in productiviteit kunnen ervaren. Dit betekent dat werknemers die zich betrokken en bevlogen voelen in hun werk, aantoonbaar meer gedaan krijgen en efficiënter werken.

Externe voordelen

Waarom is het zo belangrijk om aan de preventieve kant te werken en het beste uit je werknemers te halen? Ten eerste, medewerkers die zich gewaardeerd en gemotiveerd voelen, zijn meer geneigd om hun best te doen en te streven naar excellentie. Ze hebben een hoger gevoel van eigenaarschap en zijn bereid om extra inspanningen te leveren om doelen te bereiken. Dit leidt tot een verhoogde productiviteit op individueel niveau en heeft ook een positief effect op het team en de algehele organisatieprestaties.

Bovendien kan een hogere productiviteit ook leiden tot een betere werkomgeving. Wanneer medewerkers meer gedaan krijgen in minder tijd, kan dit leiden tot minder stress en een betere werk-privébalans. Dit draagt bij aan het welzijn van medewerkers en kan zelfs resulteren in een hogere tevredenheid en betrokkenheid op lange termijn.

Ten tweede is er het aspect van concurrentie. In een competitieve markt kan een hogere productiviteit een cruciaal voordeel betekenen. Door te investeren in amplitie en bevlogenheid geef je jouw organisatie de mogelijkheid om de concurrentie voor te blijven.

Interne voordelen

Daarnaast zijn er ook interne voordelen. Medewerkers die zich gewaardeerd en gemotiveerd voelen, zijn meer geneigd om hun best te doen en te streven naar excellentie. Ze hebben een hoger gevoel van eigenaarschap en zijn bereid om extra inspanningen te leveren om doelen te bereiken. Dit leidt tot een verhoogde productiviteit op individueel niveau en heeft ook een positief effect op het team en de algehele organisatieprestaties.

Kortom, investeren in amplitie en bevlogenheid van medewerkers heeft aantoonbaar positieve effecten op de productiviteit. Het stelt medewerkers in staat om meer te bereiken, verhoogt de concurrentiekracht van de organisatie en creëert een positieve werkomgeving.

In het volgende deel van deze blogserie ( 4 van 7) zullen we dieper ingaan op het effectiever werken van medewerkers.

Vitalogisch is strategisch partner voor vraagstukken op het gebied van duurzame inzetbaarheid en vitaliteit. Het begint bij de nut en de noodzaak, ben je benieuwd naar het return on investment (ROI) op jouw organisatie? Wil je hierover sparren en/of de mogelijkheden onderzoeken neem dan vrijblijvend contact op met onze collega, Maurice van Schie via maurice@vitalogisch.nl of bel naar 040 2824711.

=============================================================
Bron: onderzoeken McKinsey, Gallup en Oxford | CBS cijfers | Paul ter Wal Profijtabilieit

Maurice van Schie

maurice@vitalogisch.nl 
06 – 12 67 07 12