Keuzes maken vanuit je kernwaarden?

Herken je dat gevoel dat je vaak aan het voldoen bent aan de verwachtingen van anderen die niet bij je kernwaarden passen? Ze maken als het ware van hun verwachting jouw verplichting, beter gezegd jij maakt van hun verwachting jouw verplichting! Logisch, want we willen als mens nu eenmaal aardig gevonden worden en erbij horen.

Vormen van kernwaarden

Drijfveren en talenten zijn eigenschappen welke je direct vanaf je geboorte bij je draagt, dit behoort tot jouw kern, jouw identiteit.

Tijdens je leven wordt je beïnvloed door je omgeving. In je jonge jaren als kind vooral door je ouders, broers en/of zussen, opa’s en oma’s en docenten op school. Al deze personen hebben een bepaalde invloed op het systeem waarin jij leeft. Van daaruit vorm je jouw eigen belangrijke kernwaarden en maak je jouw keuzes.

Keuzes maken

Waarom lopen momenteel zoveel mensen vast in werk of privé? Zou het kunnen zijn dat wat je aan het doen bent, niet (voldoende) meer overeenkomt met wat jij diep van binnen écht graag wilt? Door jouw kernwaarden inzichtelijk te maken en hier een top 5 of 10 van te maken, wordt het voor jou eenvoudiger om belangrijke en grote keuzes in je leven te maken. Als je bij het maken van een belangrijke keuze stilstaat bij jouw belangrijkste waardes, dan zal je merken dat de keuzes eenvoudiger te maken zijn omdat je ze maakt vanuit je hart. Een keuze gemaakt vanuit je hart, is voor jou in essentie altijd de goede!

Talenten & drijfveren matchen

Heb je voor jezelf ook je talenten en drijfveren in beeld en ga je deze combineren, dan ontstaat een natuurlijke flow welke je rust en innerlijke vrijheid kan laten ervaren. Immers, als jij je keuzes maakt vanuit je kernwaarden en talenten, dan maakt het niet meer uit wat anderen hiervan vinden. Je keuzes zijn altijd goed, want je doet wat bij je past! Wat zou het opleveren als we onze kernwaarden afstemmen op de organisatie waarvoor we werken en omgekeerd? Dat de werkgever als onderdeel van de sollicitatie procedure onderzoekt wat de kernwaarden van jou als kandidaat zijn en of deze passen bij de organisatie? Je kan voldoen aan alle gevraagde competenties, maar als de waardes van organisatie en persoon niet matchen, gaat het niet werken.

 

Zie je binnen jouw organisatie (te) veel verloop of dat mensen niet (meer) functioneren zoals ze voorheen wel deden en is hier niet direct een aanwijsbare oorzaak voor? Neem dan vrijblijvend contact op met Vitalogisch om te kijken naar de mogelijkheden om hier gezamenlijk mee aan de slag te gaan.

Dennis Dekkers - Vitalogisch

Dennis Dekkers
dennis@vitalogisch.nl
06- 20 30 30 03