Muziek op de werkvloer

Muziek op de werkvloer; de een zweert erbij, de ander vindt het maar storen en afleidend.. En dat verschil kan nog wel eens tot onderlinge frustratie leiden. Maar wat is nou wijsheid?

Volgens Erik Scherder heeft het luisteren van muziek positieve gevolgen voor je brein. Tijdens het luisteren van muziek worden veel delen van je brein geactiveerd. Dit verhoogt de hersenactiviteit en zorgt voor meer alertheid en daardoor ook voor een hogere productiviteit. Klinkt goed toch? Maar voordat je meteen de kantoorradio aanzet, lees eerst nog even verder. Om muziek stimulerend te laten zijn, is namelijk nog wel van een aantal dingen afhankelijk:

 • De werkomgeving
  De omgeving waar je werkt kan bepalend zijn of muziek wel of niet prettig is.
  Als er al veel omgevingsgeluiden zijn, die kunnen afleiden van het werk, dan kan muziek een uitkomst zijn. De andere ruis verdwijnt daarmee naar de achtergrond en je hersenen focussen dan op de muziek als “hoofd” geluidsbron.
 • Wel of geen focus nodig?
  Wanneer je werkzaamheden uitvoert, die je gemakkelijk afgaan of waar je minder over na hoeft te denken, kan muziek luisteren stimulerend werken. Terwijl je hersenen juist meer behoefte hebben aan stilte wanneer je werkt aan een complex project of iets nieuws moet doen. Als je dan toch nog graag muziek wilt luisteren, dan werkt muziek zonder tekst en zonder al te veel wisselingen qua tempo het beste.
 • De stemming binnen de organisatie
  Werken jullie met elkaar naar een belangrijke deadline of wordt er op een andere manier veel van collega’s gevraagd? Rustgevende muziek helpt te ontspannen en stress te verlagen. Denk hierbij aan klassieke muziek of meditatie muziek.
 • Mag de energie juist wat omhoog? Kies dan voor muziek die zoveel mogelijk collega’s aanspreekt. Door muziek te luisteren die je leuk vindt, komen er gelukshormonen vrij. Hierdoor word je vrolijker en energieker.

Muziek is dus zeker in te zetten op de werkvloer en kan een positieve invloed hebben op de vitaliteit van jouw medewerkers. Wel belangrijk dus om van te voren even goed bepalen of het past bij de werksituatie van dat moment.

Wil je liever geen muziek laten luisteren op de totale werkvloer? Maar wel iets met muziek doen?

Kies dan één van deze opties:

 • Trap een overleg of brainstorm sessie eens af met één van de lievelingsnummer van één van de collega’s. Hersengebieden geactiveerd en creativiteit gegarandeerd!
 • Zorg voor een afgesloten ruimte waar jouw medewerkers kunnen komen om te ontspannen met rustige muziek.
 • En geef muziek een rol op jullie teamdag. Uit onderzoek blijkt dat muziek verbindend werkt. En als iedereen een nummer instuurt van te voren, leren jullie elkaar ook nog eens beter kennen!

Wil je meer weten over het bevorderen van vitaliteit op de werkvloer? Wij helpen je bij Vitalogisch graag om dit inzichtelijk te maken en te implementeren in je team of organisatie. Je bereikt ons via info@vitalogisch.nl of bel naar 040 2824711.

Onze collega, Mireille Hulzebos, schreef dit blog voor ons. Je bereikt haar via mireille@vitalogisch.nl!

Mireille Hulzebos

Mireille Hulzebos
mireille@vitalogisch.nl
06- 40 68 90 39