Neem een kantoorhond. In Nederland is de kantoorhond in het bedrijfsleven helaas nog niet zo doorgedrongen en dat terwijl het wetenschappelijk is aangetoond dat het hebben van een kantoorhond de productiviteit, creativiteit en vitaliteit van medewerkers helpt te verbeteren.

Kantoorhond in de VS
De kantoorhond is in de Verenigde Staten al helemaal ingeburgerd. Bij sommige grote bedrijven zoals Google, Amazon en Ben & Jerry’s worden deze trouwe viervoeters zelfs gezien als volwaardig collega. Dat doen deze sucesvolle bedrijven dat natuurlijk niet voor niets, want zowel hond, werknemers als de organisatie zelf heeft hier veel profijt van.

Door het mogen meenemen van een hond naar kantoor en dit in de algemene gedragscode van het bedrijf op te nemen heeft Google haar status als “dog company” in 2016 zelfs officieel gemaakt. Honden mogen daar dus mee naar kantoor, tevens mogen regelmatige bezoekers voor hun hond een registratiepasje aanvragen. Op de Google campus bevindt zich zelfs een hondencafé waar honden en “Dooglers” (een interne groep van hondenliefhebbers) elkaar kunnen treffen.

Bij Amazon zijn ze al sinds de oprichting ook dol op honden. Op dit moment zijn er zo’n 3.000 honden door hun baasjes geregistreerd als kantoorhond op het hoofdkantoor in Seattle. De receptie is er standaard uitgerust met hondensnoepjes. Tijdens Halloween worden de honden betrokken tijdens een verkleedwedstrijd en zo worden ze vaker betrokken bij een onderdeel van bedrijfsactiviteiten.

Bij Ben & Jerry’s zijn honden ook echt een onderdeel van de bedrijfscultuur. Vanzelfsprekend niet in de productiefaciliteiten waar het ijs wordt gemaakt, maar wel op kantoor.

Kantoorhond in Nederland
Bij ons in Nederland is de kantoorhond helaas nog niet zo ingeburgerd. We hebben dan ook geen hele bekende bedrijven kunnen vinden waar onze honden van harte welkom zijn. Of ze praten er niet over, dat kan ook natuurlijk! Mocht je een vorbeeld hebben van een kantoorhond bij jullie op kantoor, laat het ons weten in een reactie op dit bericht.

Zes redenen voor een hond op kantoor
Een hond op kantoor kan, naast het feit dat het leuk en gezellig is, ook echt een bijdrage leveren.  Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat honden een positief effect op welbevinden van medewerkers en dus op het succes van een bedrijf hebben. De belangrijkste conclusies zijn:

 1. Minder stress
  Honden verminderen het stressniveau bij werknemers, zo ontdekte professor Randolph Barker (van de Virginia Commonwealth University).  Dit komt waarschijnlijk doordat mensen het als “gelukshormoon” bekende oxytocine aanmaken in hun omgang met honden. Een hond knuffelen of aaien vermindert stress. Heb je net een vervelend gesprek gehad of krijg je een belangrijke opdracht maar niet af? Even knuffelen met de hond zorgt ervoor dat je je meteen een stuk beter voelt.
 2. Minder ziekteverzuim
  Honden dragen bij aan een fijne werkomgeving, en zorgen ervoor dat werknemers zich meer bewegen. Tussendoor even met de hond spelen, en het uitlaten in de middagpauze (met een groepje collega’s) zijn gezonde onderbrekingen van de vaak zittende werkdag. Dit draagt bij aan de algemene gezondheid, waardoor er minder ziekmeldingen zijn. Eerdere onderzoeken hebben aangetoond dat huisdieren goed zijn voor je gezondheid. Huisdieren dragen namelijk schimmels en bacteriën bij zich. Dit klinkt misschien vies, maar door blootgesteld te worden aan deze goede microben versterkt je immuunsysteem. Dit betekent gezonder personeel en minder ziekteverzuim!
 3. Meer bewegen en meer creativiteit
  Een kantoorbaan betekent meestal de hele dag achter een bureau zitten. Daarom is het goed om regelmatig te bewegen. Een hond moet uitgelaten worden, en laat dit nu het perfecte moment zijn om zelf ook een frisse neus te gaan halen. Naast het feit dat bewegen goed is voor je gezondheid, is een blokje om tijdens het werk ook zeer bevorderlijk voor je creativiteit
 4. Meer en betere verbinding onderling tussen werknemers
  De hond is een roedeldier en verbindt graag. Hij kan bijna worden gezien als een soort koppelaar. Collega’s knopen makkelijk even een praatje aan, met de hond als aanleiding, waarna er ook makkelijker over werkthema’s kan worden gesproken. Honden bevorderen de sociale interactie tussen mensen. Uit onderzoek is gebleken dat teams waarin een hond aanwezig was op de werkvloer, veel beter samenwerken. Ze hebben meer vertrouwen in elkaar en presteren beter. Dit komt doordat het hormoon oxytocine vrijkomt bij het aaien van een hond. Dit hormoon speelt een belangrijke rol bij positieve gevoelens die ontstaan bij het hebben van sociale contacten.
 5. Meer loyaliteit en verbetering bedrijfsimago
  Het mee naar kantoor mogen nemen van je trouwe viervoeter is voor veel hondenbaasjes een buitengewoon groot voordeel. Met zo’n secundaire arbeidsvoorwaarde is de motivatie en betrokkenheid bij het bedrijf groot, waardoor ook de loyaliteit toeneemt. Werkgevers die honden op kantoor welkom heten, laten zien dat ze een moderne bedrijfscultuur hebben met ruimte voor flexibiliteit en persoonlijkheid. Als ze dit ook nog op de juiste manier communiceren in bijvoorbeeld vacatures en via de eigen sociale media, dan kan dit echt een pluspunt voor het bedrijf zijn.
 6. Met meer plezier naar je werk
  Wanneer er een hond op kantoor aanwezig is, gaan mensen met meer plezier naar hun werk. Hoe leuk is het om bij aankomst op kantoor begroet te worden door een vrolijke, kwispelende hond? Daarnaast zorgen honden voor een huiselijke sfeer, waardoor het een stuk gezelliger wordt op kantoor.

Praktische tips voor een hond op kantoor
Uiteraard zijn er ook collega’s waar je rekening mee dient te houden die geen hondenliefhebber of er zelfs allergisch voor zijn. Voordat je je hond gaat meenemen, raden wij dan ook aan om niet alleen toestemming te krijgen van je leidinggevende, maar ook van de collega’s waarmee je een ruimte of verdieping deelt. Belangrijk is om mensen, die angst hebben voor honden, of die een hondenhaarallergie hebben, serieus te nemen. Mochten zij het niet zien zitten, dan houdt het natuurlijk op, je kan collega’s niet een kantoorhond opdringen. Wat wel kan is in onderling overleg een proefdag hebben, en daarna bespreken of en welke manier dit herhaald zou kunnen worden. Ook als iedereen wel direct enthousiast over het idee is, raden wij een proefperiode aan.

Enkele andere praktische tips zijn:

 • Maak duidelijke afspraken met je collega’s
 • Zijn er meerdere collega’s die graag hun hond mee zouden willen nemen, dan moet duidelijk zijn hoeveel honden er maximaal op een dag aanwezig mogen zijn
 • Uiteraard dienen de honden goed gesocialiseerd zijn, gezond en schoon  te zijn
 • Creëer een duidelijke plek voor de hond, bijvoorbeeld onder of naast het bureau. Kies bij voorkeur een plek waar de hond goed tot rust kan komen en die niet te koud, te warm of te tochtig is.
 • De hond moet makkelijk zelf bij het eten en drinken kunnen (zonder dat collega’s over de dekentjes, hondenkussens, bakjes etc hoeven te stappen.