Quiet Quitting

Is niets meer dan aan het werk blijven maar mentaal al ‘uitchecken’. Iemand die quiet quit neemt géén ontslag maar besluit niet meer dan het strikt noodzakelijke te doen voor het werk. Je kunt quiet quitting zien als een gebrek aan arbeidsethos óf als een gezonde reactie op werk dat ons voortdurend overvraagt.

Energiebron

Hoe zorg je er voor dat werk weer een energiebron wordt?
Alles begint met bewustwording: het nut inzien van veranderen, de noodzaak voelen om te veranderen en vervolgens een portie lef om daadwerkelijk te gaan veranderen.

Gedeelde verantwoordelijkheid

Je energiek voelen op het werk is een gedeelde verantwoordelijkheid: van medewerker én manager. Het is de verantwoordelijkheid van de medewerker om zichzelf te kennen: waar zitten mijn energiegevers en -vreters. De andere helft van de verantwoordelijkheid ligt bij de leidinggevende. Hij/zij moet nagaan hoe het met jou gaat en of werkzaamheden wel of niet bij je passen.

Voorbeeldgedrag

Daarnaast moet een leidinggevende vooral ook zelf het goede voorbeeld geven. Blijf je altijd na werktijd zitten dan zal je medewerker ook niet geneigd zijn te vertrekken. Medewerkers doen niet wat je zegt maar wat jij doet. Dus ga zelf op tijd naar huis, stuur geen e-mails in het weekend en wees er in de eerste plaats voor je team in plaats van voor het MT. Met aandacht en verbinding zorg je voor positieve energie in je team.

Gelukkig dringt dit besef bij steeds meer bedrijven door. Sinds de coronaperiode staat het welzijn van medewerkers hoger op de agenda dan ooit. En daar doet de krappe arbeidsmarkt nog een schepje bovenop.

Energie

Energie op de werkvloer is essentieel: niet alleen voor het geluk van je medewerkers maar ook voor hun productiviteit en duurzame inzetbaarheid. En dat helpt jouw organisatie weer vooruit.

Loop jij in organisatie tegen quiet quitters aan en wil je weten hoe hen weer in hun energie en kracht zet? Mail dan naar sandra.post@vitalogisch.nl of bel ons op 040-2824711. Sandra en haar collega’s helpen jou en je werkgever graag verder.

 

Sandra Post - Vitalogisch

Sandra Post
sandra.post@vitalogisch.nl
06- 27 11 82 53