De Thuiswerkschijf van Vijf van het NPDI is gepresenteerd tijdens het Vitality Event van 22 september j.l. De presentatie van deze nieuwe schijf was slechts één van de inspirerende programmaonderdelen:

 • Een rondetafelgesprek onder leiding van Roos Abelman (BNR business radio) over Vitaliteit en duurzame inzetbaarheid in tijden van corona.
 • De presentatie van een onderzoek naar DI-succesfactoren (van o.a. TNO en NPDI)
 • Een key-note over alle facetten van goed georganiseerd thuiswerken.

Zie hieronder in het kort de vijf onderdelen van de thuiswerkschijf:

 1. Financieel / Juridisch – Regelgeving en financiering
 2. Leiderschap – Zelfregie en leidinggeven op afstand
 3. ARBO – Gezonde arbeidsvoorwaarden en thuiswerkplek
 4. ICT – Veilig digitaal
 5. Reorganiseren – Werk, contact en leren

Daarnaast is tijdens het Vitality Event 2020 uitgebreid gesproken over wat we de afgelopen 20 jaar hebben geleerd – en telkens terug zagen komen – zijn succesvoorwaarden zoals: maximale eigen verantwoordelijkheid bij de medewerkers, fouten mogen maken, leiderschap dat niet regelt maar faciliteert en zelf het goede voorbeeld geven. Maar wat kunnen leren van bedrijven die de afgelopen 20 jaar hebben meegedaan aan de ‘Kroon op het Werk’ prijs? Hoe ‘duurzaam’ is het duurzame inzetbaarheidsbeleid van de winnaars over de tijd? En wat zijn de succesfactoren om dit voor elkaar te krijgen?

De 5 succesfactoren voor blijvend duurzame inzetbaarheidsbeleid
NPDI, TNO en de drie professoren Tinka van Vuuren, Paulien Bongers en Wilmar Schaufeli deden onderzoek naar 20 jaar Kroon op het Werk. De uitkomsten van het onderzoek zijn gebundeld in een inspirerend online magazine. Naast de verhalen van geïnterviewde oud-winnaars en quotes van oud-winnaars (die zo op een tegeltje passen) vind je de 5 succesfactoren voor blijvend duurzame inzetbaarheidsbeleid die uit het onderzoek kwamen.

Wat is nu werkelijk belangrijk in duurzaam HR-beleid? De Top 5 van essentiële ingrediënten voor een brede DI aanpak zijn:

 1. Heldere en inspireerde (en verbindende) missie en visie
 2. Draagvlak in de hele organisatie
 3. Persoonlijke benadering
 4. Medewerkers in staat tot eigen regie mogen en kunnen nemen
 5. Cruciale rol voor HR en leidinggevenden

Het inspirerende online magazine met erin het 20 jaar Kroon op het Werk onderzoek en De 5 succesfactoren voor blijvend duurzame inzetbaarheidsbeleid kun je hier downloaden.