De social media digital detox schijnt steeds meer een trend te zijn, maar het blijkt dat deze trend de reiziger nog niet heeft bereikt. Gemiddeld kijken we op vakantie zo’n 80 keer per dag op onze telefoon. Ongeveer 53 % zegt zijn telefoon helemaal niet uit te zetten tijdens zijn vakantie. En wanneer we uren offline zijn is dat meestal omdat we geen bereik hebben of reispartners ons dwingen digitaal te ontgiften.

De reisindustrie geeft aan de reiziger gemengde signalen af als het op telefoons aankomt – hotelkamers zijn uitgerust met gratis Wi-Fi, foto’s plaatsen op Instagram zorgt voor extra’s en tweeten met luchtvaartmaatschappijen is vaak de enige manier om antwoorden te krijgen. En voor je het weet ben je Facebook aan het doorscrollen om te zien wat anderen aan het doen zijn, terwijl de zon langzaamaan ondergaat op een plek waar je speciaal naar toe bent gereisd om even te ontsnappen aan thuis.

Je kunt maar beter al je social media’s apps verwijderen, mocht je onrealistisch nastreven je telefoon op vakantie alleen bij nood te gaan gebruiken. Daarnaast zijn de drie meest gebruikte bezwaren voor het uitzetten van social media alle drie verwerpelijk.

1. Het is in deze tijd fundamenteel om social media te gebruiken, zonder ga je terug in de tijd.

NEE, social media is entertainment. Te vergelijken met een gokkast die je glimmende traktaties voorhoudt voor een paar minuten van je aandacht, zodat jouw persoonlijke data doorverkocht kan worden. Niet voor niets werken zogenaamde Attention Engineers bij de grote social media bedrijven, die de principes uit casino’s in Las Vegas gebruiken.

2.Anders mis je kansen. Social media is belangrijk om als bedrijf, als werknemer, als zelfstandige succesvol te zijn.

NEE, wat deze markt nodig heeft is iets wat waardevol en uitzonderlijk is. Iets wat eenvoudig na te maken is en weinig energie kost is niet waardevol. Je ergens in verdiepen om vaardigheden te leren die tot uitzonderlijke uitkomsten resulteren, is wat de markt nodig heeft. Ongeacht je aantal Instagram volgers.

3.Het is onschuldig, het is leuk en ik gebruik het niet vaak.

ONZIN, social media is wel gevaarlijk. Het brengt je succes juist in gevaar. Het constant onderbreken van je aandacht, verminderd je vermogen om je te concentreren. Je hersenen zijn niet gemaakt om vanaf het moment dat je wakker wordt, tot het moment dat je gaat slapen, constant onderbroken te worden. Uit onderzoek blijkt dat social media je meer geïsoleerd, behoeftiger en vermoeider laat voelen.

Een vakantie kan een goed moment zijn om helemaal met social media te stoppen. Afkicken kost je ongeveer een à twee weken waarin je je ongemakkelijk kunt voelen. Maar op vakantie leef je in een andere realiteit. Bij thuiskomst verbetert een leven zonder social media je aandacht en productiviteit. En is het buiten je werk om net alsof je op vakantie bent.

Bron: Cal Newport – millennial, computerwetenschapper en schrijver van Werken met aandacht in een wereld vol afleidingen. Door zijn kennis heeft Cal nooit een socialmedia-account aangemaakt.