Waar heb jij invloed op?

Herken je dat gevoel dat je altijd druk bent en vaak het gevoel hebt dat je op een groot deel van de zaken waar je druk mee bent eigenlijk geen of weinig invloed hebt?

Alles waar jij je mee bezig houdt valt binnen jouw cirkel van betrokkenheid. Die promotie op je werk, oorlogen in de wereld, de maatschappelijke situatie in Nederland, het conflict met je collega, dingen die in je jeugd zijn gebeurd, enzovoorts. Alles waar jij tijd en aandacht aan geeft zit dus in deze cirkel. Waarschijnlijk zitten er in deze cirkel ook zaken die je graag zou aanpakken, maar waar je geen invloed op hebt. Op sommige zaken, waarvan het lijkt dat je er geen invloed op hebt, kun je door de situatie om te buigen echter wel degelijk invloed uitoefenen. Je komt dan terecht in jouw cirkel van invloed.

Vitalogisch_Cirkel van invloedCirkel van invloed

Wanneer je bijvoorbeeld een minder goede relatie hebt met een collega zou je kunnen zeggen: “Mijn collega reageert altijd negatief op mij, wat een vervelend figuur is het toch”.
Maar je zou in dezelfde situatie ook kunnen zeggen: “Wat kan ik doen om de relatie tussen mijn collega en mij te verbeteren?”. Op het moment dat je op deze manier je woorden verandert en dus ook de manier waarop je naar de situatie kijkt, vergroot je jouw cirkel van invloed. Het vergroten van je cirkel van invloed is een heel krachtige verandering, omdat het jou het gevoel geeft van het hebben van controle en in de lead zijn. Het geeft je het gevoel van meer grip en geeft je tevens het gevoel dat je verantwoordelijkheid hebt genomen.

Door zelf het initiatief te pakken in plaats van afwachtend te zijn en het idee te hebben dat de meeste dingen in het leven je overkomen zul je steeds meer bezig zijn met jouw cirkel van invloed en steeds minder met jouw cirkel van betrokkenheid. Hoe groter je cirkel van invloed, hoe meer jij je leven kunt sturen zoals je wilt.

Loslaten

Maar soms zijn er uiteraard zaken waar je echt geen invloed op hebt. Die zaken zul je moeten loslaten, er geen of zo min mogelijk aandacht meer aan geven. Stoppen met piekeren. Laat het gaan! Al is dit in het begin vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Door hier bewust mee bezig te zijn zul je merken dat dit steeds beter gaat.

Aandacht op waar jij invloed op hebt

Door je aandacht te richten op jouw cirkel van invloed neem je zelf verantwoordelijkheid voor je leven. Wanneer je beseft dat je zelf deze verantwoordelijkheid draagt is de eerste stap gezet naar een leven vol geluk. Kom dus van de achterbank af en neem zelf plaats achter het stuur van jouw leven!

Herken je binnen jouw organisatie dat mensen vaak een afwachtende en reactieve houding hebben en zou je graag zien dat zij vaker een proactieve houding aannemen, waarbij zij zelf initiatief en verantwoordelijkheid nemen en zou je graag eens samen kijken naar de mogelijkheden om hier gezamenlijk mee aan de slag te gaan neem dan vrijblijvend contact op met onze collega, Frans de Nooijer via frans@vitalogisch.nl of bel naar 040 2824711!

Frans de Nooijer

Frans de Nooijer
frans@vitalogisch.nl
06- 18 95 90 61