Waarom doe jij het werk dat je doet?

Wat maakt dat je ’s ochtends opstaat om naar je werk te gaan? Waarom doe jij het werk dat je doet? Doe je dit met name voor het salaris en omdat er brood op de plank moet komen? Of doe je dit voornamelijk omdat je je werk leuk vindt en je er energie van krijgt en plezier aan beleefd?

Intrinsieke versus extrinsieke motivatie

Waar bovenstaande vraag over gaat heeft eigenlijk te maken met de manier waarop je wordt gemotiveerd. Er kan sprake zijn van extrinsieke motivatie, wat inhoudt dat de motivatie van buitenaf komt. Je kunt dan denken aan zaken als salaris of de verwachtingen van anderen zoals bijvoorbeeld je leidinggevende of collega’s. Het tegenovergestelde van extrinsieke motivatie is intrinsieke motivatie.

Wanneer je iets doet omdat je het zelf graag wilt, spreken we van intrinsieke motivatie. Weet je nog de tijd dat je als kind helemaal kon opgaan in het buiten spelen met vriendjes en de tijd vergat voor het avondeten? Of het moment dat je tot diep in de nacht een spannend boek las omdat je wilde weten hoe het eindigde? Allemaal vormen van intrinsiek gemotiveerd gedrag.

Wanneer jij intrinsiek gemotiveerd bent, dan doe je je werk niet omdat daar een goed salaris of bepaalde status tegenover staat. Je doet je werk dan omdat je voldoening uit je werk haalt of omdat het  je passie is,  bijdraagt aan jouw levensmissie. Het gaat hierbij om de motivatie die van binnenuit komt, het bevredigen van een behoefte. Uiteraard is in veel gevallen het bijbehorende salaris ook belangrijk, maar het is niet leidend.

Wanneer je iets vanuit een intrinsieke motivatie doet, dan kun je zeggen dat je op je plek bent en dat je werk doet dat optimaal bij je past. Je komt in een staat van flow, waarbij alle energie vrij kan stromen en het lijkt of alles vanzelf gaat. Dit zijn ook de momenten dat de tijd voorbij lijkt te vliegen.

Wanneer je bezig bent met de dingen die passen bij je missie dan is er ook eerder sprake van synchroniciteit. Je ontmoet precies op het juiste moment de juiste mensen om de juiste reden. Dingen komen op je pad die je helpen om je bestemming te bereiken.

Persoonlijke missie

Het werk dat je graag doet of graag zou willen doen zegt veel over je persoonlijke missie. Wanneer je missie aansluit bij hetgeen dat je doet is dit voor een groot deel bepalend voor hoe gelukkig je je voelt.

Het ontdekken wat jou van binnenuit drijft, is niet iets wat je van de een op andere dag doet. Je moet hier zelf aan werken en de tijd voor nemen. Maak bijvoorbeeld een moodboard met daarop alle afbeeldingen en teksten die je aanspreken. Ga hiervoor naar buiten, de natuur in en maak een mooie wandeling. Probeer er achter te komen wat je passie is, zonder mitsen en maren — wat vind je echt leuk om te doen? Waar ben je goed in, wat zijn je talenten? Wat vond je als kind leuk om te doen? Waar gaat je hart sneller van kloppen? De antwoorden op deze vragen kunnen je wellicht antwoord geven op de vraag wat je passie is. Je passie vinden gebeurt met name wanneer je naar je hart en dus je gevoel luistert en is lastiger te vinden wanneer je dit met je hoofd probeert te bedenken en beredeneren.

Organisatiemissie en persoonlijke missie

Ook bedrijven vinden het steeds vaker belangrijk dat zij mensen in dienst hebben die met name intrinsiek gemotiveerd zijn. Hiervoor is het van belang dat medewerkers werkzaamheden uitoefenen die aansluiten bij hun talenten en persoonlijke missie. Nog mooier zou het zijn wanneer de persoonlijke missie van de medewerker aansluit bij de missie van het bedrijf. Want dat zijn professionals die niet alleen gaan voor de baan en het geld. Nee, dat zijn professionals die zich intrinsiek verbonden voelen met de doelen van de organisatie.

Energie en toekomst

Waar het hier met name om draait is energie. Einstein zei het al: “Alles is opgebouwd uit energie” en “Energie kan niet worden gecreëerd of vernietigd, maar alleen worden veranderd”. In elke organisatie en elke persoon is altijd een bepaalde mate van energie aanwezig en hoe beter die kracht wordt benut, hoe eenvoudiger doelen worden bereikt.

We maken allemaal onderdeel uit van een zeer snel veranderende wereld, waarbij bedrijven proactief moeten zijn en continue moeten inspelen op veranderende vraag vanuit de markt om niet voorbij gestreefd te worden door de concurrentie. Daarnaast wordt hierbij meer en meer gebruik van zogenaamde Millennials en medewerkers uit de Gen-Z generatie die op een andere manier naar werk kijken dan de oudere generaties. Het is dus voor bedrijven van groot belang om met deze factoren rekening te houden.

Om als bedrijf proactief te kunnen veranderen op basis van veranderende vraag vanuit de markt is het van belang dat iedereen bijdraagt aan het beter maken van het werk, waarbij het een vereiste is dat er een cultuur heerst waarbij medewerkers energie krijgen van hun werk. Wanneer je als bedrijf een omgeving kan creëren waarin mensen centraal staan en medewerkers op een prettige manier hun werk kunnen doen, het liefst op basis van hun passie, talenten en intrinsieke motivatie, dan is het resultaat dat ze energie krijgen van datgene wat ze dagelijks doen. En aangezien energie het vermogen geeft om te kunnen veranderen, kunnen energieke medewerkers hun energie benutten om verandering in hun organisatie te realiseren.

Zie jij binnen jouw organisatie ruimte voor verbetering op het gebied van intrinsieke motivatie, energie en bevlogenheid van de medewerkers en zou je graag eens samen kijken naar de mogelijkheden om hier gezamenlijk mee aan de slag te gaan, neem dan vrijblijvend contact op met onze collega Frans de Nooijer via frans@vitalogisch.nl of via 040 – 2824711.

Frans de Nooijer

Frans de Nooijer
frans@vitalogisch.nl
06- 18 95 90 61