Het is de koudste en donkerste periode van het jaar. Moet je je dan niet gewoon op je werk storten? Niet dus, blijkt uit verschillende studies. Met januari als onze minst productieve maand. Het leven heeft een ritme – eb en vloed – wat ook geldt voor productiviteit. De dynamiek in een bedrijf doorloopt cycli en dit wordt algemeen aanvaard. Maar accepteren bedrijven ook de cycli van werknemers?

Winter kan een beetje aanvoelen als een spelbreker. Het aantal uren daglicht zijn schaars. Je energie neemt af. Het is moeilijker om werk gedaan te krijgen en deadlines te halen. ‘Seizoensgebonden Affectieve Stoornis’ – toepasselijk afgekort als SAD – is een seizoensgebonden depressie waarbij mensen met een normale geestelijke gezondheid, meestal in de winter, stemmingsstoornissen ervaren. Sommige mensen voelen zelfs al in oktober milde symptomen aankomen.

Wat kan helpen bij de winter blues?

  1. FOCUS

De winter is een tijd om te bezinnen. Wanneer onze emotionele tank goed gevuld is, zijn we het meest productief en opereren we op onze best. Laat de dingen los die je leven uitputten, zoals social media, giftige relaties of ongezonde gewoonten.

  1. STEL PRIORITEITEN

Door prioriteiten te stellen die je baseert op wat je deze winter wilt bereiken, maak je duidelijk waar je aan toe bent.  Beperk jezelf tot drie prioriteiten. Als je meer dan drie prioriteiten hebt, heb je er geen.

  1. TOEKOMSTIGE SUCCESSEN

Gebruik januari om je voor te bereiden op de toekomstige maanden. Organiseer je werkplek, ruim je inbox op en maak systemen voor het afhandelen van nieuw werk en projecten. Je werkomgeving heeft invloed op je productiviteit. Houdt bijvoorbeeld slechts vier dingen op je bureau en sla de rest ergens anders op.

  1. SPORT

Mensen met seizoensgebonden affectieve stoornissen, ervaren beweging als een van de meest effectieve gedragingen die hen helpen zich beter te voelen tijdens de donkere winterdagen. Als je ideale training een buitenactiviteit is zoals hardlopen of fietsen, kan het frustrerend (en gevaarlijk) zijn als het onder het vriespunt is en de paden bedekt zijn met ijs. Goed moment om een alternatief uit te proberen. Yoga, klimmen? Hoelahoep?

Aanstaande vrijdag is de kortste dag van het jaar en daarna beginnen de dagen weer langer te worden. Dus wees lief voor jezelf tijdens deze maanden. En als je bedrijf een uniforme productiviteit wil, is het verstandig om te investeren in RPA -robotprocesautomatisering – die routinewerkzaamheden 24/7/365 kan uitvoeren en SAD niet herkent.