Overgang en werk

Elke vrouw krijgt er op een bepaald moment mee te maken: de overgang. Voor veel vrouwen een periode vol onbalans, ongemak en onbegrip. Het soort menopausale klachten, de duur en intensiteit kan sterk uiteenlopen. De meest voorkomende klachten zijn opvliegers en nachtelijk zweten, slaapproblemen, stemmingswisselingen, concentratieproblemen en geheugenverlies. Klachten die ook doorspelen op de werkvloer en van invloed zijn op het werkvermogen, de prestaties en het werkplezier van vrouwen. 

In Nederland zijn ongeveer 1,8 miljoen vrouwen in de overgang. Een groot deel van hen werkt. Naar schatting zit ruim een derde van alle werkende vrouwen in Nederland in de overgang. Door gebrek aan kennis, ook bij vrouwen zelf, worden overgangsklachten vaak niet gerelateerd aan de overgang, maar ten onrechte in verband gebracht met andere oorzaken zoals bijvoorbeeld een burn-out met soms langdurige uitval tot gevolg. 

Een paar cijfers 

• Een derde van alle werkenden vrouwen is in de overgang
• Het ziekteverzuim bij vrouwen tussen de 45 – 55 jaar is circa 5% hoger dan bij mannen in die leeftijd
35% van het verzuim van vrouwen tussen de 40 en 60 jaar is gerelateerd aan de overgang
• Ruim een derde van de vrouwen in de leeftijd 44-60 valt regelmatig uit door overgangsklachten 

Ondanks deze cijfers ontbreekt, zowel binnen organisaties als bij vrouwen zelf, vaak de kennis over de overgang en weten vrouwen niet wat ze zelf kunnen doen om de ongemakken te verlichten en verzachten. 

Het goede nieuws is: er is wat aan te doen! Uit onderzoek blijkt dat awareness en empowerment helpt. Medewerkers bewustmaken en voorlichten over wat de menopauze inhoudt, welke klachten erbij kunnen horen, wat zij zelf aan leefstijlinterventies kunnen doen om de ongemakken te verminderen en het bespreekbaar maken van het onderwerp kunnen een gigantisch verschil maken. Maar hoe pak je dat aan, hoe maak je dit onderwerp bespreekbaar en waarom is het belangrijk dat niet alleen vrouwen maar ook mannen inzicht krijgen in dit onderwerp?

Reden genoeg om hier aandacht aan te besteden binnen jouw organisatie dus!

Aanbod “ Vitaal door de overgang”

Om het onderwerp bespreekbaar te maken, kennis rondom de overgang te vergroten, medewerkers te ondersteunen in deze levensfase én vrouwen de kennis te geven de juiste keuzes te maken, biedt Vitalogisch een inspirerend en informatief programma aan, “Vitaal door de overgang”. Dit programma bestaat uit de volgende onderdelen, die op elkaar aansluiten maar tegelijkertijd ook onafhankelijk van elkaar ingezet kunnen worden:

 1. Serie van twee workshops (fysiek of online): “Vlieg op met de overgang”
 2. Inspirerend Dag Programma op locatie: “Vitaal door de Overgang”
 3. Individuele coaching

Optie 1 Serie van twee workshops “Vlieg op met de overgang”:

Vitalogisch heeft een serie van 2 workshops ontwikkeld rondom het thema ‘De Overgang’. Naast de basis workshop is er nu ook een verdiepende module, die medewerkers helpt met bewustwording, kennis, praktische tools en tips én inspiratie & vertrouwen geeft. Hieronder meer informatie over beide workshops, die als serie maar ook los van elkaar ingezet kunnen worden.

De basisworkshop “Vlieg op met de overgang!”:

Het is belangrijk om te weten wat de overgang precies inhoudt en welke hinder vrouwen kunnen ondervinden tijdens en rondom deze levensfase. De overgang kan gepaard gaan met een breed scala aan fysieke en mentale klachten. Een kort lontje, concentratiestoornissen, stemmingswisselingen, opvliegers, nachtzweten, hoge bloeddruk, vergeetachtigheid, migraine en extreme vermoeidheid. Maar wat kun je zelf doen om deze klachten te beperken?

 Onderwerpen die aan bod komen:

 • Wat is de overgang? Welke fasen zijn er?
 • Invloed van voeding en stress
 • Werk en de overgang
 • KennisQuiz​

Wat levert het de deelnemers op?​

 • Ze weten welke klachten/symptomen er bij de overgang kunnen horen, en wat ze met leefstijlinterventies (voeding, beweging, stress) kunnen doen om deze te minimaliseren. ​
 • Openheid en begrip: een taboe wordt doorbroken.​
 • Een opening om het gesprek aan te gaan met de organisatie (leidinggevenden, collega’s) over dit onderwerp.

De verdiepende workshop “Vlieg op met de overgang – part II”:

Veel vrouwen hebben al best wat onderzoek gedaan naar de effecten van de overgang en zich hier wat verder in verdiept. Het is wel duidelijk dat je in de overgang zit. En wellicht ook al wel wat leefstijlaanpassingen gedaan. Tja, en nu dan? Daarmee heb je een eerste mooie stap gezet maar ben je nog niet geholpen met hoe je hier verder mee om kunt gaan. In deze sessie gaan we wat dieper met elkaar hierover in gesprek en geven we ook een verdieping op enkele leefstijlaanpassingen rondom voeding en stress.​

Onderwerpen die aan bod komen:

 • Verdieping op voeding en darmflora
 • De rol van Hormoon Substitutie Therapie
 • Beweging
 • Stress, energiebalans en belastbaarheid

Wat levert het de deelnemers op?​

 • Een mooie verdieping in kennis rondom een aantal essentiële leefstijlaspecten (voeding, darmgezondheid, beweging, stress).
 • Nieuwe inzichten in de eigen persoonlijke situatie van de deelnemers, en wat leefstijlaanpassingen voor hen kunnen betekenen​.
 • Acceptatie en begrip door te spreken met gelijkgestemden.​

 

Optie 2 Dag Programma “Vitaal door de Overgang”:

Dit programma is een dag vol herkenning, kennis en inspiratie: een cadeautje voor de deelnemers.

Het programma bestaat uit:

Lezing over hormonen & voeding
Inspiratie en informatie over gezonde voeding, hormonen en vrouwelijke gezondheid. 

Workshop mindful kleden
Hoe je je kleedt en wat je draagt heeft veel invloed op hoe je je voelt. Door de overgang verandert je gewicht en de vorm van je lichaam. Samen gaan we op zoek naar jouw manier van kleden die perfect aansluit bij je huidige levensstijl. 

Mooie wandeling door de prachtige natuur
Lekker wandelen in de prachtige natuur is de manier om lichamelijk en mentaal stappen te zetten. Een ideaal moment voor een goed gesprek van vrouw tot vrouw. 

Ontvangst: 9:00 uur / Start programma: 9:30 uur / Afsluiting: 17:00 uur 

Voor wie? 

Voor medewerkers die in de overgang zijn
Voor medewerkers die al in de overgang zijn is de dag een “feest van herkenning” Het delen van ervaringen, erachter komen wat normaal is en wat er allemaal bij hoort, geeft rust en acceptatie. Met de informatie, tips en adviezen kunnen medewerkers zelf de regie pakken om deze periode energieker en positiever te maken. 

Voor medewerkers die nog niet in de overgang zijn
Ook voor medewerkers die nog niet in de overgang zijn (of denken te zijn) is “Vitaal door de overgang” een interessante, waardevolle dag. Juist door vooraf te weten welke klachten en ongemakken hen wellicht te wachten staan, kunnen ze deze periode met meer optimisme en vertrouwen tegemoet zien. Met de informatie kunnen symptomen eerder herkend worden en ontdekken medewerkers wat ze zelf kunnen doen om deze periode te verlichten en verzachten. Ook de ervaringen en tips van collega’s die al wel in de overgang zijn, kunnen daarbij van onschatbare waarde zijn. 

Wat levert “Vitaal door de overgang” op 

 • Herkenning, erkenning en acceptatie op de werkvloer (maar ook privé)
 • Meer kennis over de overgang en overgangsklachten
 • Concrete tips, adviezen en handvatten om de overgang te verlichten en verzachten
 • Snellere herkenning van symptomen
 • Meer zelfregie: weten wat je kunt doen of waar je terecht kunt
 • Maakt de overgang makkelijker bespreekbaar op het werk
 • Positief effect op je werkvermogen
 • Een cadeautje voor vrouwelijke medewerkers in een uitdagende periode

Het dagprogramma wordt verzorgt in samenwerking met Marjon van Antwerpen van Puntjes op de IK

Optie 3 Individuele coaching

Natuurlijk bestaat er ook nog de mogelijkheid om medewerkers van uw organisatie individueel te laten begeleiden door gespecialiseerde Vitalogen op dit gebied. Deze optie kan op zich zelf ingezet worden, of als navolging op optie 1 of 2. De lengte van een dergelijks coaching traject is maatwerk en kan variëren van 1 tot meerdere sessies.

 

Wil je meer weten of wil je sparren of deze inteventies is zijn voor jullie organisatie? Neem dan contact op met ons via telefoon 040-2824711 of via het contactformulier.