Project omschrijving

Gemeente Waalwijk

De gemeente Waalwijk heeft het werkgeluk van haar medewerkers al jaren hoog in het vaandel staan. Moniek van Eijk, de zeer bevlogen Organisatie Ontwikkelaar van de gemeente Waalwijk, vertelt enthousiast over hoe zij hier in samenwerking met haar collega’s en de inzet van Vitalogisch, een invulling aan geeft.

Monique van Eijk - Gemeente Waalwijk:

"We zitten hier niet voor onszelf, maar het mag wel een beetje leuk zijn”

Over de organisatie

Moniek vertelt: “Bij de gemeente Waalwijk werken zo’n 450 medewerkers en dienstverlening aan onze inwoners heeft bij ons prioriteit. Wij vinden het belangrijk dat onze inwoners prettig kunnen wonen en werken in de gemeente. We werken graag zo efficiënt mogelijk en dat lukt het beste als onze medewerkers gelukkig zijn in hun werk. Daarom heeft hun werkgeluk onze voortdurende aandacht, want zij maken elke dag het verschil!”

“Samen met mijn fijne collega’s zijn we erin geslaagd om het werkgeluk van onze medewerkers op een hoog niveau te brengen. De nominatie die we dit jaar kregen voor ‘Hybride werkgever van het jaar’ in 2022 zien we als een enorm compliment voor ons allemaal” vertelt Moniek trots.

De hulpvraag

Moniek geeft aan dat ze tijdens de Coronatijd merkten dat medewerkers soms wat extra hulp konden gebruiken op het gebied van vitaliteit en het (her)vinden van hun werkgeluk. “We ontdekten dit doordat we hen de vraag hadden gesteld; “Wat doet de Coronacrisis met jou?” Het werd al snel duidelijk dat er behoefte was aan het bevorderen van de onderlinge verbinding en het welzijn van onze medewerkers. We hebben toen samen met Vitalogisch een flink aantal workshops georganiseerd, die gericht waren op hoe je nu fit, vitaal en verbonden kunt blijven tijdens het thuiswerken”.

Mening over advies

Moniek geeft aan dat de specialistische vakkennis van de verschillende Vitalogen en de betrokkenheid van de casemanager van Vitalogisch ervoor gezorgd hebben dat het programma goed ontvangen is bij de medewerkers. “Met hun positieve energie en groot luistervermogen weten zij een kwalitatief goede invulling te geven aan onze behoeften.” verduidelijkt Moniek.

Wat waren de verwachtingen m.b.t. het gewenste resultaat?

Het gaat bij ons echt om bewustwording en praktische handvatten op verschillende thema's. Voor collega’s die het interessant vinden of die getriggerd worden door een collega of hun leidinggevende. Omdat wij zélf veel aandacht besteden aan vitaliteit (we hebben bijvoorbeeld een organisatiecoach en werken met een vitaliteitsnetwerk) gaat het bij ons echt om korte triggers. Het was onze verwachting dat de korte triggers voor aanzetten tot aandacht voor de eigen vitaliteit zouden zorgen.

Wat is het opgeleverde resultaat?

Er werd enthousiast gereageerd op de workshops, en daardoor is de samenwerking tussen de gemeente Waalwijk en Vitalogisch blijven bestaan. Het afgelopen jaar zijn bijvoorbeeld de volgende workshops georganiseerd:

  • “Je bent wat je slaapt”
  • De kracht van je omgeving (De Blue Zones)
  • De online Supermarktsafari

Moniek: “Deze workshops hebben onze medewerkers concrete handvatten gegeven om hun eigen vitaliteit te verbeteren. Ze hebben voor zichzelf actiepunten opgesteld waarmee ze direct aan de slag zijn gegaan.”

Waarom Vitalogisch?

Op de vraag waarom Moniek voor Vitalogisch heeft gekozen, heeft ze een helder antwoord: “Vitalogisch onderscheidt zich wat mij betreft van andere vitaliteit aanbieders en experts door hun holistische kijk op vitaliteit. Zij weten als geen ander te verwoorden dat vitaliteit niet alleen over voeding of beweging gaat. Het is het hele plaatje in relatie tot persoon werk en privé. De vitaliteitsschijf van vijf van Vitalogisch biedt ons hierin goede handvatten om het werkgeluk van onze medewerkers blijvend te bevorder en op pijl te houden.”

Hoe hebben jullie onze kernwaarden teruggezien in onze aanpak?

Moniek: “We ervaren de Vitalogen van Vitalogisch als zeer oprecht betrokken, vakkundig en tegelijk heel pragmatisch. De workshops blijven niet hangen in wat een medewerker zou kúnnen doen, maar er worden juist concrete handvatten gegeven die het werkgeluk verhogen. Praktisch en toegankelijk dus!”

Waarom zou je een volgende keer weer voor Vitalogisch kiezen?

“In mijn functie ben ik natuurlijk altijd bezig met het voortdurende doorlopende verbeterproces binnen onze organisatie. Vitalogisch is bij mij altijd ‘top of mind’ en zodra ik behoefte heb aan extra informatie of specialistische kennis kan ik snel beschikken over de juiste expertise.”