Project omschrijving

Onze klanten aan het woord

Tielbeke

Tielbeke Transport

Als je het over Tielbeke hebt, dan heb je het over verbinding. Niet alleen op logistiek vlak, juist vooral op medewerkersniveau. Gezonde en vitale medewerkers is hun eerste prioriteit. Ernst-Jan Dorgelo, CEO, vertelt gepassioneerd over hoe ze bij Tielbeke invulling geven aan vitaliteit op de werkvloer.

Ernst-Jan Dorgelo – Tielbeke Transport:

“We willen graag dat onze mensen het naar hun zin hebben, gezond en vitaal blijven ook na hun pensioen”

Over de organisatie

Tielbeke is een logistiek bedrijf dat zich bezig houdt met distributie, contractlogistiek en warehousing. Tielbeke maakt een grote groei door en heeft momenteel 700 medewerkers in dienst. De grootste groei vindt vooral plaats in de home delivery. Denk hierbij aan het afleveren van boodschappen voor diverse partijen.

Tielbeke hecht een groot belang aan het welzijn van hun mensen. Dat staat met stip op nummer één. Ze vinden het belangrijk dat hun mensen gezond blijven en elke dag weer zin hebben om naar hun werk te gaan. En dat betaalt zich terug in een fijne werkomgeving die veelal als familiair wordt ervaren.

De hulpvraag

Ernst-Jan vertelt: “Onze voedingsconsulente gaf aan dat ze behoefte had aan ondersteuning. Gezien het aantal medewerkers kon ze de vraag niet meer alleen aan en wilde ze graag met een partij in zee gaan die haar kon helpen om het welzijn van haar collega’s verder te bevorderen, zowel op fysiek als mentaal vlak.

Via een bekende van haar, een van jullie enthousiaste vitalogen, kwamen we met Vitalogisch in contact. We zijn toen middels jullie Wash & Shine (vitale wasstraat) gaan onderzoeken waar onze mensen en de organisatie behoefte aan hadden. Op basis hiervan is in co-creatie een Vitaliteitsprogramma opgesteld. Het bleek dat er onder andere behoefte was aan hulp bij stoppen met roken en hoe je ervoor zorgt dat je ’s ochtends vrolijk opstaat en ’s avonds weer met een goed gevoel naar bed gaat”.

Mening over advies

Toen we Ernst-Jan naar zijn mening vroegen met betrekking tot het advies van Vitalogisch was hij heel duidelijk: “Advies geven is één ding, het begeleiden ervan is een tweede. Dat heeft het team van Vitalogisch samen met ons zeer goed opgepakt. We wilden namelijk graag de mensen bereiken die een vitaliteitstraject echt nodig hebben. In het verleden hadden we een agenda waarin iedereen zich kon opgeven voor een bepaalde activiteit zoals de Zevenheuvelenloop in Nijmegen. Dan meldden zich altijd dezelfde mensen, vooral mensen die al een gezonde leefstijl hadden. Met Vitalogisch is het ons gelukt om ook een groot deel van de mensen die het echt nodig hebben te bereiken.

Wat waren de verwachtingen m.b.t. het gewenste resultaat?

Ernst-Jan is hier heel eerlijk over. Hij geeft dan ook aan dat resultaat met dit soort zaken wat lastiger te meten valt, vooral ook omdat je het over de langere termijn moet bezien. Het is een continue proces. Wat we zeker merken en ook terug horen van sollicitanten/nieuwe collega’s, is dat de sfeer bij Tielbeke erg goed is en dat men graag bij Tielbeke werkt. Het bewaken en uitbouwen van een goed werkklimaat is ons belangrijkste doel en daar hebben we met Vitalogisch een verdere invulling aan gegeven.

Wat is het opgeleverde resultaat?

Ernst-Jan: “Onze chauffeurs maken lange dagen en dan is het wel zo fijn dat ze niet “opgebrand” raken. We hebben gekeken hoe we ervoor kunnen zorgen om dit te voorkomen. Dit heeft erin geresulteerd dat mensen de mogelijkheid hebben gekregen om bijvoorbeeld 1 dag in de week minder te werken of de ruimte hebben gekregen om ’s avonds een keer eerder thuis te kunnen zijn om naar hun (sport)vereniging toe te gaan”.

Hij vervolgt: “Daarnaast hebben we naast de marathon van Zwolle ook diverse laagdrempelige challenges georganiseerd, zoals een virtuele wandeling naar Athene. Iedereen kreeg dezelfde sportwatch waarmee ze hun aantal stappen konden volgen totdat ze virtueel in Athene waren aangekomen”. Het resultaat hiervan is dat verbondenheid met Tielbeke verder is ontwikkeld en het prettige werkklimaat verder is uitgebouwd.

Vol trots vervolgt hij: “Dit is redelijk uniek in onze branche en mede hierdoor en de aandacht die wij schenken aan onze mensen om ze gezond en vitaal te houden, zorgt ervoor dat wij in deze tijd van arbeidskrapte nu nog steeds nieuwe collega’s weten te werven. Daarnaast kennen we ook weinig verloop. Uiteraard vertrekken er wel eens mensen. Dat zijn dan meestal mensen die een ander beroep willen gaan uitoefenen, zoals bijvoorbeeld schilder”.

Ernst-Jan hoopt dan ook dat als hij later collega’s tegen komt die met pensioen zijn, zij hem vertellen dat ze zich nog steeds fit en gezond voelen. Dat is voor hem erg belangrijk en een mooie bekroning op zijn werk als directeur.

Waarom Vitalogisch?

Om met de woorden van Ernst-Jan te spreken; “dat is vrij eenvoudig verlopen. Onze voedingsconsulente heeft Vitalogisch bij mij geïntroduceerd en dat voelde meteen goed. Ik ben dan ook niet verder op onderzoek uitgegaan, want wat goed voelt is gewoon goed”.

Hoe hebben jullie onze kernwaarden teruggezien in onze aanpak?

Op het moment dat we naar het terugzien van onze kernwaarden in onze aanpak vragen, ontstaat er meteen een grote glimlach op het gezicht van Ernst-Jan! De reden hiervoor? “Nou zegt Ernst-Jan wij beginnen hier nogal vroeg, dus de wash & shine van Vitalogisch startte al om 04.00 uur ’s ochtends. Er stond een groep frisse en energieke vitalogen klaar om onze medewerkers te begeleiden. Daarnaast hebben we veel plezier beleefd aan jullie energieke, fanatieke en inventieve case manager. Zij zorgt met haar inventieve kracht voor hele passende interventies voor onze mensen en dat vind ik echt ontzettend leuk”. We hadden met iedereen van Vitalogisch een goede klik en dat heeft mooie resultaten opgeleverd”!

Waarom zou je een volgende keer weer voor Vitalogisch kiezen?

“We hebben goede ervaringen met Vitalogisch, de mensen passen goed bij ons en zijn erg inventief. We hebben alle vertrouwen in Vitalogisch en de programma’s die zij aanbieden. Ik ben best op de centen en kan eerlijk zeggen dat de prijs-kwaliteitverhouding van Vitalogisch goed te noemen is. Het voorstel voor het nieuwe kwartaal is dan ook al goedgekeurd.”