De standaard zin van de slager ‘of het een onsje meer mag zijn’ kennen we allemaal – en het tekent het beeld van de afgelopen decennia over onze vlees consumptie: elk jaar een onsje of wat erbij. Nog steeds. Naar een hoeveelheid van ongeveer 78 kilo per jaar per persoon.

Maar de hoeveelheid vlees is niet het enige dat veranderde. Ook waar ons vlees vandaan komt en hoe het geproduceerd wordt is drastisch veranderd. Jawel – we produceren vlees en die term alleen al zou je eigenlijk aan het denken moeten zetten. En dat doet het bij velen ook, vandaar initiatieven als “de week zonder vlees”, opkomende stromingen als het veganisme en het stijgende aanbod van vegetarische vleesvervangers. We worden ons meer en meer bewust van de gevolgen van onze omgang met dier en natuur. Langzamerhand komt er iets op gang dat klinkt als ‘een onsje minder graag, slager’. En daar zijn goede redenen voor. Doe je mee? Dan help je mee, op drie belangrijke vlakken.

1. Voor de planeet

Minder vlees eten doe je voor de planeet. Het produceren van vlees kost namelijk enorm veel grondstoffen. Om 1 kilo rundvlees te produceren, is 25 kilo aan veevoer en 15.000 liter water nodig. Dat is nogal wat. Ook omdat op die velden vol mais en soja – als veevoer – volop groenten hadden kunnen groeien. Als we de 8,5 tot 10 miljard mensen moeten gaan voeden op deze aarde in 2050, kunnen we niet op deze schaal doorgaan met vlees eten.

Daarnaast is de landbouwindustrie de allergrootste vervuiler op onze planeet qua broeikasgassen. Erger dan alle transportmiddelen bij elkaar. En Nederland loopt in Europa voorop als vervuiler in deze tak. Dat komt name door de grootte van onze veestapel – en dan met name door de hoeveelheid mest. Als we allemaal onze voeding een klein beetje aanpassen, hebben we enorm veel impact op het aanpakken van klimaatverandering.

2. Voor de dieren

Door minder vlees te eten, draag je niet alleen bij aan een betere planeet, maar ook aan minder dierenleed. Iedereen moet voor zichzelf beslissen of je vlees wilt eten of niet. Als je vlees eet, gaat er een dier dood. Maar als je daarvoor kiest is het vooral zaak om te beseffen waar je vlees vandaan komt. Is het vlees ‘geproduceerd’ in megastallen – waar dieren op beton staan en onnatuurlijk krachtvoer krijgen – of is het van een dier dat een goed leven heeft gehad? Vlees dat geproduceerd wordt betekent dat je kiest voor dierenleed. Klinkt hard, maar jouw keuze houdt die industrie in stand of juist niet. Dus door wat minder en vooral beter vlees te eten, heb je impact.  Lang verhaal kort: door dieren te gaan zien als industrieel product, hebben we als mensheid echt een afslag gemist. Het omgaan met de natuur en dieren op deze manier is niet langer houdbaar. We kunnen beter dan dit…

3. Voor jezelf

Minder vlees eten doe je ook voor jezelf. Als je af een toe een maaltijd voor planten kiest, en niet voor dieren, ga je daar op korte termijn de vruchten van plukken. In Nederland eten we nog steeds veel te weinig groenten en fruit. We eten veel te weinig vezels en krijgen te weinig vitaminen en mineralen binnen. Dit gaat ten koste van je gezondheid, je energie niveau en je immuunsysteem. Hoe meer plantaardig je eet, hoe meer vezels, vitaminen, mineralen en antioxidanten je binnen krijgt. Elke dag minimaal 250 gram groenten en 2 stuks fruit is overigens een mooie richtlijn om mee te starten. Doordat je je lichaam veel meer gaat voeden (in plaats van vullen), ga je meer energie ervaren, heb je minder kans om ziek te worden, is het makkelijker om een gezond te gewicht te hebben – en houden.

Drie keer impact: de planeet, de dieren en jezelf

Deze drie vlakken kun je elke dag minimaal drie keer beïnvloeden met de voedingskeuzes die je maakt voor je ontbijt, lunch en diner. En het is echt tijd voor andere keuzes. Onze gezondheid vraagt er om, de planeet vraagt er om, de dieren kunnen er niet om vragen. Dus… een week zonder vlees. Een mooie uitdaging – om het eens te proberen, om eens wat anders te koken, te kopen, te proeven. En het verschil te ervaren – in je lijf, in je hoofd en in je gevoel. Wat goed is voor jouw vitaliteit, is ook goed voor de vitale planeet. Alles staat immers met elkaar in verbinding. Met elke plantaardige maaltijd draag je écht bij aan een betere wereld. Dit idee alleen al, kan je dag een gouden randje geven.

Inspiratie nodig?

Denk eens aan Mexicaanse burritos met avocado en zwarte bonen, Indiase curry met bloemkool en kikkererwten of Marokkaanse quinoa met abrikozen en mung bonen. Er is online verschrikkelijk veel te vinden. Let vooral op dat je gezonde keuzes maakt. Daar kunnen de Vitalogen die je op deze website vindt je overigens zeker bij helpen.

Over de schrijfster Joske Ten Bosch:
Als food- en lifestyle coach, yogadocente & trainer/docent begeleid ik mensen, groepen en organisaties op weg naar een gezonder, gelukkiger en vitaler leven. Mijn passie en specialisatie vind ik in met name in plantaardige voeding en duurzame leefstijloplossingen – voor zowel je eigen gezondheid als die van de planeet. Ik ben verbonden met Vitalogisch, maar werk ook voor het Australische Nature Care College in Sydney.

Maart 2021