Is het jou ook opgevallen? Het ene artikel en onderzoek na het andere verschijnt over de groei van burn-outs en bore-outs door thuiswerken. Wij vitalogen maken ons hier al langere tijd zorgen over en werken met vele professionals aan bewustwording van de gevolgen van thuiswerken en hybride werken en hoe dit te voorkomen is. 

Hoe kunnen we er met z’n allen voor zorgen dat de groei van burn-outs en bore-outs onder kenniswerkers stagneert of liever nog, daalt? Om daar een antwoord op te geven moeten we terug naar de basis; wat heeft een mens nodig om lekker in zijn (werk)rol te zitten? Juist; de mogelijkheid om te groeien/ontwikkelen, autonomie (binnen bepaalde kaders) om een invulling te geven aan de (werk)rol en verbondenheid met collega’s, leidinggevenden en het management.  

Hoe dan? 

Corona heeft ons behoorlijk wakker geschud! Zoveel is inmiddels wel duidelijk. Het heeft pijnlijk blootgelegd hoe groot de invloed van vitaliteit op werkend Nederland is. Wat kunnen we samen bewerkstelligen om de “teamsport Samenwerken” in de huidige realiteit een duurzame invulling te geven? De een werkt het liefste thuis, de ander heeft behoefte aan contact met en leren van collega’s. Hoe zorgen we er dan samen voor dat het teamproces niet in gevaar komt, dat mensen niet tussen wal en schip raken of erger nog; uit het arbeidsproces vallen?  

De oplossing zit in het samen bepalen hoe het kantoor en het samenwerken zo ingericht kan worden dat het is afgestemd op de behoeften en het welzijn van de medewerkers. We hebben het dus over maatwerk dat gericht is op groei, autonomie en verbondenheid waarbij vitamine A van Aandacht een belangrijke rol speelt. Door hier een passende invulling aan te geven, gaat de energie in de organisatie weer stromen met als gevolg; meer bevlogen medewerkers, meer werkgeluk en minder verzuim. Vitaal leiderschap speelt hierin een belangrijke sleutelrol. 

In de praktijk 

Zoals gezegd, samenwerken in de huidige realiteit is maatwerk. Ga op zoek naar de behoeften van je medewerkers door met een afspiegeling van de organisatie een persoonlijk gesprek aan te gaan. Bij het samenstellen van de afspiegeling is het van belang om inclusiviteit te waarborgen. De jongere medewerkers hebben namelijk andere behoeften dan bijvoorbeeld de 40-plussers en de alleenstaande heeft weer andere behoeften dan iemand met een gezin. Daarnaast kun je de bevindingen aanvullen door alle medewerkers te bevragen via een duurzame inzetbaarheidsscan (DIX). 

Met de uitkomsten van bovenstaande kan een samenwerkingsbeleid en -matrix opgesteld worden waarin zowel de behoeften van het collectief als het individu gewaarborgd zijn. Denk bij het collectief aan activiteiten die alleen op kantoor kunnen plaatsvinden zoals creativiteit, samenwerken en coaching en contact met collega’s zonder agenda. Andere zaken zoals geconcentreerd aan een verslag werken, kan zowel thuis/externe werkplek als op kantoor plaatsvinden.  

In dit geheel mag de stem van de kwetsbaren niet ontbreken. Niet iedereen heeft een thuisomgeving waar ze prettig in kunnen werken. Bedenk dan ook wat de mogelijkheden zijn om op afstand te werken, dus niet thuis of op kantoor. 

Wie wil er nu niet een goede invulling geven aan de “teamsport Samenwerking” door een duurzame invulling aan vitaliteit op de werkvloer te geven? Onze vitalogen staan klaar om je hierbij te helpen. Voor meer informatie, stuur een mailtje naar saskia@vitalogisch.nl of bel met (040 – 282 4711). 

Auteur: 

Saskia Goutziers, Communicatie adviseur, Lichtmaker, TMA professional, Vitaloog
Hoe mooi is het als je twee liefdes met elkaar mag combineren; het bevorderen van vitaliteit en communicatie in organisaties?! Ik inspireer en prikkel graag medewerkers, teams, leiders en organisaties zodat de energie (weer) gaat stromen en talenten kunnen groeien.

Door in te zetten op communicatie en co-creatie zorg ik ervoor dat zowel de medewerkers als de organisatie vitaal worden en blijven.