Als puber kon ik zo een zak Chocotoffs wegwerken en dan serieus denken dat ik voldoende at. Voeding was voor mij niet meer dan calorieën. Nu weet ik gelukkig beter. Het gaat om een uitgebalanceerd en gevarieerd eetpatroon met de juiste verhouding koolhydraten, eiwitten en vetten en voldoende vitaminen en mineralen. En dat hoeft niet 100% perfect. Liever niet zelfs, want je wil ook nog een beetje leuk leven. Wanneer je 80% gezond eet, is er nog genoeg ruimte voor af en toe een Chocotoff.Schijf-van-Vijf

Schijf van Vijf op je bord
Wat is gezonde voeding? De hele wereld schrijft erover. Zinnige, maar ook veel onzinnige dingen. Je kan door de bomen, het bos niet meer zien. Dan is eten volgens de Schijf van Vijf een goede start. Het Voedingscentrum kwam deze maand met een nieuwe Schijf van Vijf. De oude dateerde nog uit 2004, dus het werd wel tijd voor een nieuwe jas. Nieuw hierin is dat er dagelijks een handje noten en wekelijks peulvruchten en 2-3 eieren wordt geadviseerd, maximaal 500 gram onbewerkt vlees per week, waarvan maximaal 300 gram rood vlees en zoveel mogelijk volkoren producten.

vitaliteitsschijfGoed, beter, best
Opvallend is ook de verhoging van de inname van groenten naar 250 gram per dag. Eigenlijk nog steeds veel te weinig. Wetenschappers zijn het er over eens dat je elke dag 400 – 500 gram groenten zou moeten eten voor het optimale effect. En dat is een hele berg. Je hoeft ook hier geen perfectie na te streven. Leef volgens het “Goed, beter, best-principe”. Wanneer je nooit groente eet, is 150 gram al een enorme verbetering. Eet je elke dag 250 gram, probeer dan eens of je misschien 300 gram kan halen.

Schijf van Vijf in je leven
Het gaat uiteindelijk om de juiste balans. Niet alleen in je voeding, maar in je totale leven. Voor een vitaal en gelukkig leven speelt er meer dan alleen gezond eten en voldoende bewegen. Je vitaal voelen is een goede balans van lichaam (fysiologisch), geest (psychologisch), omgeving (ecologisch), zingeving (filosofisch) en bewustwording (vitalogisch): de Vitaliteitsschijf van Vijf! Zorg voor kleur op je bord én in je leven, om optimaal te kunnen genieten.

Meer weten over balans in je leven of je bedrijf? Neem geheel vrijblijvend contact met ons op!