#Tip 1: Verander je mindset

Misschien herken je het wel, als ouder met kinderen fulltime thuis. Het gevoel dat je vastzit. In een onmogelijke situatie. Waarin je het zowel op het vlak van je werk als naar je kinderen toe niet echt goed kunt doen. Voortdurend “aan” staat. Misschien zie je het als het enorme berg waar je elke dag weer flink tegenop ziet. Als moeder van drie kinderen van 8, 6 en 3 herken ik die berg in ieder geval wel. Alleen, net als met alle problemen die een mens tegenkomt in zijn leven, geldt ook hier: “it’s all about mindset”. De situatie kunnen we niet veranderen. Hoe je er tegen aan kijkt wel. En precies dát geeft een hele andere energie.

Tijdens een hardlooprondje luisterde ik de 100% Inspiratie podcast van Thijs Lindhout met Roué Verveer. Roué gaf aan dat wij mensen (of specifieker Nederlanders) vaak zo opgefokt zijn. We stellen onszelf doelen, en als we die doelen hebben gehaald, staan we daar vervolgens niet bij stil omdat we al onderweg zijn naar het volgende doel. Echt tevreden zijn we nooit. Volgens Roué vergeten veel mensen dat ze eigenlijk hun dromen al lang hebben waar gemaakt. Stel jezelf de vraag: “wat was je grootste droom toen je klein was?” Die van Roué was het hebben van een vrouw, een gezin, een huis en een auto. Zijn stelling: ik heb mijn grootste droom al lang binnen. Wat kan me nu nog gebeuren? Ik heb alles wat ik altijd wilde. Ik ben een gelukkig mens.

Wat was jouw grootste droom toen je een kleine jongen of meisje was? Die van mij was een mama zijn. En trouwen met een leuke man in een witte jurk. Maar mijn aller grootste droom was een mama zijn. Dat ben ik. En daar ben ik heel erg dankbaar voor. Mijn grootste dromen zijn dus al lang uitgekomen. Dus wat kan me dan nog gebeuren? Als ik vanuit de bril van Roué kijk naar de “last” van de kinderen fulltime thuis: wat kan me nu nog gebeuren? Ja, natuurlijk wil ik ook mijn werk blijven doen, en vind ik het super zinvol wat ik doe. Maar deze mindset maakt dat ik verder kan kijken dan de last. Dat ik er ook iets heel waardevols in zie dat ik dit kan doen als ouder. En er ook van mag en wil genieten dat de situatie nu even is zoals hij is. Dit is nu gewoon even heel belangrijk. Sterker nog, ik vind het even belangrijk als het werk wat ik doe. Deze mindset geeft mij de energie en vooral ook het plezier om het beste te maken van de situatie. En dat wens ik iedere ouder toe.


Benieuwd naar meer tips voor thuiswerken met kinderen? Komende dagen volgen meer tips, dus stay tuned!

Over de schrijfster:
Maaike Kuijpers
Ik laat zien hoe je door vitaliteit het beste uit jezelf haalt, zodat er een win-win ontstaat voor jezelf en de organisatie waar je werkt. Precies daar zit de win-win: vitaliteit loont. Letterlijk. Mijn jarenlange ervaring binnen HR en gedrags- en organisatieverandering neem ik hierbij mee.