Nooit meer zoenen op kantoor?!

De kerstdagen zijn weer achter de rug. Hals reikend kijken we uit naar het nieuwe jaar waar we hopelijk COVID-19 achter ons kunnen laten en GOFIT-21 kunnen verwelkomen.

De meeste kantoren waren gesloten maar nu er vanaf 8 januari gevaccineerd gaat worden zijn sommige bedrijven ook alvast na aan het denken over het openen van de kantoordeuren. Veel (productie)bedrijven en in de logistiek en zorg is overigens gewoon doorgewerkt. De eerste werkweek na de kerstvakantie komt eraan en dus is het goed om even stil te staan bij de nieuwjaarsgroet voor 2021. Want de ouderwetse 3 zoenen zal er niet inzitten.

In verschillende organisaties vonden veel mensen die eerste werkweek van januari toch altijd ongemakkelijk… Bij elke collega die binnenkwam, steeds weer die verwarring: Geef je een hand, drie wangzoenen of wordt het een korte omhelzing met een luchtkus ergens tussen wang en oor? Wat is toepasselijk of gewenst? Wat ‘hoort’ er eigenlijk in een zakelijke relatie? En maak je verschil tussen directe collega’s, andere afdelingen en de directeur?

Corona heeft in ieder geval duidelijkheid geschept mochten we straks weer terug naar kantoor gaan: er wordt waarschijnlijk nooit meer gezoend op kantoor?! Er zal op zoek moeten worden gegaan naar nieuwe rituelen met elkaar. Onze verwachting is dat de ‘namaste’, ‘ellie’ of ‘boks’ die nieuwe norm gaan worden met nieuwjaarswensen.

De namaste
Daarbij houd je de handpalmen tegen elkaar gedrukt, waarbij de vingers naar boven wijzen en je houdt ze ter hoogte van je hart. Je buigt hierbij licht naar voren. Met de groet toon je respect voor de ander.

De ellie
Daarbij presenteer je je elleboog aan de ander zodat hij/zij ook even contact kan maken met zijn/haar elleboog op gepaste afstand.

De boks
Het vuistje, boks of fistbump, is een informele begroeting vergelijkbaar met de handdruk of de high five. waarbij je je vuist presenteert aan de ander zodat hij/zij ook even contact kan maken met zijn/haar vuist op gepaste afstand.

Weet jij al welke nieuwe rituelen jullie op de zaak figuurlijk gaan omarmen nu we elkaar niet letterlijk kunnen omarmen?

Komt het niet aan de orde, komt het niet in orde!

Je zal hier dus afspraken over moeten maken met elkaar. In ons Back2Office programma wordt ook hier o.a. bij stilgestaan.

Nu we geen dagelijkse collega’s meer om ons heen hebben, missen we dat contact wel. Ook al was het soms onhandig gestuntel. Het is toch anders dan alleen op je zolderkamer zitten en via Zoom of MS Teams elkaar een virtuele hug te geven met de beste wensen. Wat zijn de beste wensen ook eigenlijk? Wat wens je iemand dan precies?

Om het concreet te maken: Wij wensen jou in elk geval een jaar vol dankbaarheid, mildheid en gezondheid. Want dat zijn volgens ons de beste ingrediënten voor een Vitalogisch en gelukkig leven.