Als je constant spieren aanspant zonder veel te bewegen, levert dat uiteindelijk een flinke belasting op voor spieren. De spier krijgt weinig gelegenheid om even bij te tanken en de spierkracht vermindert. Hetzelfde geldt voor je brein. Wanneer je inspanning niet afgewisseld met rust, gaat de productiviteit van je brein achteruit.
De app DeskTime is een app die je productiviteit bij houdt. Uit de resultaten van een recent onderzoek dat is uitgevoerd door de makers van DeskTime, blijkt dat je gemiddeld 57 minuten gericht aan een taak kunt werken. Wanneer je dit uurtje afwisselt met een pauze van ongeveer 17 minuten, dan heb je een optimale verdeling om zo productief mogelijk te zijn. Vooral wanneer je in dat uurtje werken zorgt dat je niet gestoord kunt worden door collega’s of familieleden, die ongevraagd binnen wandelen. En je alle mogelijke meldingen van mail of telefoon hebt uitgeschakeld.
Toch kan een onrustig gevoel je bekruipen wanneer je de ruimte hebt om je volledig te concentreren op één taak. Want vaak ligt de oorzaak van de afleiding bij onszelf. Gloria Janet Mark is hoogleraar informatica aan de University van California. Uit haar onderzoek naar de sociale impact van digitale media blijkt dat 44 procent van de onderbrekingen door onszelf is veroorzaakt. We laten ons graag afleiden. Daarbij komt dat elke keer wanneer ons brein wisselt tussen taken als het schrijven van een verslag, het beantwoorden van een appje of het lezen van een mail, er een kleine hoeveelheid dopamine vrij komt. Hierdoor krijg je het gevoel dat je effectief en efficiënt bezig bent, terwijl multitasken ons brein juist tijd en energie kost om er weer ‘in’ te komen. Hoe vaker je multitaskt, hoe sneller je je laat afleiden en onbewust veel aandacht aan irrelevante informatie besteedt.
De 17 minuten pauze kun je op verschillende manieren benutten. Je kunt dit kwartiertje besteden aan whatsappen, wat door het nieuws te scrollen of een spelletje te spelen. Maar dit zijn allemaal bezigheden die je concentratie vergen. Hierdoor herstelt je brein niet. Je brein herstelt wanneer je je aandacht er niet bij hoeft te houden maar de vrije loop kunt laten gaan. Op staan, in beweging komen en wat dieper ademen helpt om je aandacht weer op peil te brengen. Google, Twitter en Facebook laten je brein gewoon keihard werken.
Bron: Crabbe, T. 2016. Nooit meer te druk. Amsterdam. Luitingh-Sijthoff B.V.
Heb je het ’52-17′ werkritme uitgeprobeerd? Deel je ervaringen in de comments hieronder of laat het met weten via maaike@vitalogisch.nl