Homo sedens, de zittende mens. Van de 55.000 uren die een gemiddelde werkende mens in zijn leven op zijn werk doorbrengt, beweegt hij maar 6500 uur en staat hij slechts 600 uur. De rest wordt zittend doorgebracht. Verrassende conclusie als je bedenkt dat een menselijk lichaam eigenlijk niet gebouwd om te zitten in een stoel.
Homo sedens, de zittende mens
Zitten zit oorspronkelijk niet in ons DNA, volgens antropologen waren wij als jagers-verzamelaars de meeste tijd in beweging, en toch zitten we tegenwoordig de gehele dag. Zitten is niet natuurlijk, maar lijkt inmiddels wel vanzelfsprekend en het maakt wel een hardnekkig onderdeel uit van ons leven. 85 procent van alle mensen hebben tegenwoordig een kantoorbaan waarbij ze het merendeel van hun werktijd achter een computer zitten. Veel mensen klagen over hoofdpijn, nekpijn en hebben schouder- en onderrugklachten; al deze klachten zijn een rechtstreeks gevolg van te lang zitten.
Uit een publicatie die recent door het Kenniscentrum Sport in opdracht van het RIVM en ministerie van VWS is verschenen blijkt wat de invloed van ons sedentair gedrag is op onze gezondheid en levensduur.
Invloed op gezondheid en levensduur
Lang zitten kan leiden tot hart- en vaatziekten en diabetes type II. De groep mensen die het langst zit, heeft een 112% hogere kans op diabetes type II. En een 147% hogere kans op hart- en vaatziekten, dan de groep die het minst lang zit. Veel zitten kan leiden tot eerder sterven. Mensen die meer dan 8 uur per dag zitten, hebben een 10% tot 27% hogere kans op eerder sterven, ten opzichte van mensen die minder dan 4 uur per dag zitten.
De beste aanpak van zitgedrag
– Het verminderen van zitgedrag zonder te proberen mensen meer te laten bewegen.
– Verandering in de fysieke en sociale omgeving, zoals speciaal meubilair.
– Het bieden van voorlichting en scholing, bijvoorbeeld over de gezondheidsgevolgen van, en de alternatieven voor, zitten.
– Het inspireren/overtuigen en trainen van mensen.
Effectief op korte termijnen
Hoe komen wij, homo sedens (zittende mens) van onze hoofd- schouder en rugpijn af?
– Een zit-stabureau vermindert zittijd op het werk met tachtig minuten tot ruim twee uur.
– Een werkplek met een loopband vermindert zittijd op het werk met gemiddeld 29 minuten, mits er begeleiding bij is.
– Advies en begeleiding bij minder zitten, verminderen zittijd op het werk met gemiddeld 28 minuten.
(Bronnen: Gardner e.a. 2015 en Shrestha e.a. 2016)
Dynamisch zitten
Op geen enkel soort stoel, hoe ergonomisch ook, moet een mens dus zo’n acht uur per dag doorbrengen volgens Ergonoom Fabian Günzkofer van de Technische Universiteit van München. Alternatieve zetels niet zelfs zaligmakend. Achterover hangen, wippen op je stoel, voeten op tafel, ellebogen naar voren: zo lang het de tussenwervelschijven maar ontlast. Afwisseling, daar draait het om. Zo lang je flink beweeglijk kunt zijn in je stoel, zit je goed. De beste zithouding is niet één bepaalde houding, maar een regelmatige afwisseling van uiteenlopende manieren van zitten.’ Günzkofer noemt dit het ‘dynamische zitten’. Dynamisch zitten is zitten en toch in beweging blijven. Je mag dan zitten in alle soorten houdingen. Zelfs zitten met een kromme rug is prima, als je daarna je rug maar weer recht. Lekker hangen in je stoel, voeten op tafel, rug naar achter geleund: prima! Een nonchalante houding ontlast namelijk je tussenwervelschijven. Met dynamisch zitten roest niemand vast in zijn bureaustoel.
(Bron: Frankfurter Allgemeine)