Tot een paar jaar geleden was ik altijd enorm onder de indruk van de geweldige pay-off van een welbekend sportschoenenbedrijf. Deze pay-off luidt ‘Just Do It’ dit was en is een pay off die binnenkomt en waardoor je in de aktie gaat. Het heeft mij in iedere geval al vaak geholpen om in de aktie te komen en om bijvoorbeeld 10 jaar geleden de stap naar zelfstandig ondernemerschap te nemen.

Inmiddels merk ik ook dat ik van deze ‘Just Do It’ pay-off ook heel erg onrustig kan worden en er zelfs door uit balans kan raken. Eerder schreef ik al een blog over balans vs cadans, in dat bericht haalde ik al aan over de ‘doe-modus’ en de ‘zijn-modus’. Het leek mee een goed idee om hier wat meer over te schrijven, want het lijkt actueler dan ooit en Mo Gowdat wijdde er een heel hoofdstuk aan in zijn bestseller ‘De Logica van Geluk’.

De betekenis van het woord vitalogisch in de vitaliteitsschijf staat voor bewustzijn of bewustwording. Zoals Mo Gowdat dat in zijn boek omschrijft: Bewustzijn is wanneer je volledig opgaat in het moment, je dus volledig bewust bent van hoe je je voelt en wat om je heen gebeurt zonder daar direct een oordeel over te hebben. Voor mij een stadium waarin ik voel dat ik ‘alive’ ben.

Nu is het in de huidige maatschappij best lastig om bewust te zijn. En de mindset ‘just do it’ helpt daar ook niet bij!

Stilstaan om te versnellen
Soms ga je ook vooruit door gewoon te zijn, dit lijkt tegenstrijdig in onze Westerse cultuur maar in het Oosten heet dit concept in het Taoïsm ‘Wu Wei’ wat vrij vertaald betekent: doen door niet te doen! Ofwel ‘gras groeit niet harder door eraan te trekken’ na de doen-modus van een zaadje planten, water geven en zonlicht hoef je niets meer te doen (zijn-modus) het beste resultaat bereik je door het gras met rust te laten, door eraan te gaan trekken maak je alleen meer het gras kapot.

Wat kunnen we dus leren van een aloude Oosterse wijsheid? Voor mij heeft dit inzicht ertoe gezorgd dat ik een andere pay-off heb bedacht: “Just Be It’ een nieuw gedachtengoed wat tzt nog verder vorm gaat krijgen op www.justbeit.nl maar ik wil em toch alvast delen met je.

Maak deze week ook eens, in plaats van een to-do lijstje met al je actiepunten, een to-be lijstje met wat of wie je wil zijn.