Zorgverzekeraar Zilveren Kruis maakt reclame voor de Zitcheck: een omgekeerde stappensteller die je zitminuten per dag bijhoudt. Want volgens de site zitten we 8,5 uur per dag. Ook op de Dutch Design Week van vorige week stond het op de agenda. We bewegen te weinig en onze hersenactiviteit raakt hierdoor beïnvloedt. Niet handig als je een zittend beroep hebt.

Er is bezorgdheid over de impact van digitalisatie en onze psychische activiteit. Technologie breidt onze complete mobiliteit uit en neemt functies over die voorheen fysieke inspanning van ons eisten. We kunnen onze omgeving steeds meer beheersen en ermee omgaan met slechts minimale bewegingen, met behulp van onze vingers, gebaar, oogopslag, stem en zelfs gezichtsuitdrukking. Hierdoor is beweging een keuze geworden.

Als reactie worden er meubels ontworpen als de Wobble Stool – een stoel die beweging en spel uit daagt. Ontstaat er Smart Furniture – met sensoren worden hartslagen, ademhaling, houding, beweging en aanwezigheid vanaf je stoel gemeten. Het creëert bewustwording en biedt uitdagingen om meer dan alleen je muisarm te bewegen. Als voorbeeld open je je mail door een move te maken op je stoel, die je scherm herkent als jouw handtekening.

Het bedrijfsleven wordt grotendeels binnen geleefd. Beroofd van de verbindingen met de natuur en het buitenleven, lijdt het onvermijdelijk onder het menselijk welzijn. Onderzoek heeft aangetoond dat zelfs een enkele plant in een kantoor een aantoonbare invloed kan hebben op het welzijn en de productiviteit. Zowel psychologisch als, dankzij de luchtzuiverende eigenschappen van planten, ook fysiologisch.

En terwijl het leven buiten de werkuren zijn tol eist van het mentale welzijn, zoeken mensen naar mogelijkheden om uit te schakelen, te ontsnappen aan de stress en hun overweldigende relatie met hun smartphone. De zogenaamde Slow Skills is een nieuwe golf van ambachtelijke verenigingen en blijkt het ideale middel tot rust. Nieuwe ruimtes in culturele centra over de hele wereld richten zich op het bij elkaar brengen van ceramisten en andere makers.

Het is een grote uitdaging voor de toekomst om de verbinding met onze omgeving en ons lijf niet te verliezen vanwege technologie. Want al zijn wij volgens Dick Swaab ons brein.. mijn voeten zijn het daar zeker niet mee eens.

Mooie voorbeelden over hoe gezondheid een rol speelt bij jou op het werk? Laat het me weten via maaike@vitalogisch.nl of deel het in de comments hieronder.