Leren jongleren, want jong leren is oud gedaan. Een mooie manier om stress te verminderen is door te jongleren. Jongleren is het in de lucht houden van drie balletjes, een ‘kunst’ die je ook nog eens binnen een relatief korte tijd kunt beheersen.

Je bent nooit te (burn-)out om te jongleren – Klaas Koster

Stel je eens voor dat je gestrests bent en je niet fit voelt en je misschien wel tegen een burn-out aan zit. Je gaat toch maar eens naar een arts of vitaloog gaat en hij /zij zegt: “Ga eerst maar eens met deze drie ballen jongleren en bel me van de week nog maar eens terug…”  Dat zou toch geweldig zijn 🙂

Vreemd genoeg zou dit wel een logische redernatie kunnen zijn van uw arts of vitaloog. Er is namelijk veel meer te doen rond jongleren dan op het eerste gezicht lijkt. Onderzoekers zijn zaken over onze hersenen en organen te weten gekomen die er op duiden dat jongleren een waardevolle bijdrage kan leveren aan een goede lichamelijke en geestelijke gezondheid.

leren-jonglerenVijf redenen om te leren jongleren:

  1. Jongleren maakt je doelbewuster, want als je leert jongleren stel je een duidelijk doel vast. Namelijk ‘het in de lucht willen houden van drie ballen.’
  2. Jongleren vergroot de hersencapaciteit en verminderd stres. Onderzoek heeft aangetoond dat er een directe relatie is tussen de oog-handcoördinatie en het vermogen tot lezen en schrijven.
  3. Jongleren verbetert je concentratievermogen
  4. Jongleren traint je doorzettingsvermogen
  5. Jongleren geeft je zelfvertrouwen. Als je kunt jongleren, dan kun je toch alles?

Mindful jongleren
Jongleren vermindert stress. Als je jongleert vergeet je alle dingen om je heen, ben je in het ‘hier en nu’ en heb je de aandacht volledig op het jongleren richten. De focus gaat dan even puur en alleen naar het jongleren, wat enorm ontspant. Lichaam en geest zijn wel actief maar toch kalm en ontspannen. Tijdens het werken helpt het om zo nu en dan even wat anders te doen dan na te denken over een oplossing van het probleem. Na het jongleren voelt de geest weer frisser aan en denk je meestal ruimer en daardoor kom je sneller op een idee.

Jongleren en je hersenen
Jongleren is goed voor je hersenen. Bij de meeste sporten wordt er gebruik gemaakt van een voorkeurshand of voet. Bij jongleren is dit anders, want je hebt beide handen nodig. Jongleren oefent en integreert daarmee de linker- en rechterhersenhelft. Als je voor het eerst jongleert, deel je de oefening op in kleine leerstapjes. Je gebruikt de linkerhersenhelft, de logische, analytische gerichte helft. Zodra je eenmaal kunt jongleren, begin je te denken met je rechterhersenhelft, de kant die meer intuïtief en holistisch is. Als dit gebeurt wordt jongleren een automatisme en een ontspannende bezigheid. Hiermee versterk je de verbinding tussen de hersenhelften, jongleren is dus je hersenen trainen en hiermee creëer je een evenwichtige stroom tussen je linker en rechter hersenhelft. Het effect hiervan is dat de tegenwoordig zo normale stressgevoelens achterwege blijven.

Uit onderzoek van het universitair medisch centrum Hamburg-Eppendorf is gebleken dat mensen die zes weken lang elke dag een halfuur jongleren extra witte hersencellen produceren. Deze witte hersenmassa kwam vooral voor in een specifiek deel van de hersenen; de wandbeenkwabben. Deze delen zijn verantwoordelijk voor motoriek en ruimtelijke oriëntatie. Het opmerkelijke van dit onderzoek is dat de extra hersenmassa na drie maanden niet jongleren wel weer was ingekrompen. Blijven oefenen dus 😉

Het komt er dus op neer dat het brein graag een nieuwe uitdaging wil hebben en door een ongewone activiteit als jongleren worden de hersenen geprikkeld omdat het brein opnieuw moet leren denken. Ook op hoge leeftijd kunnen de hersenen nog steeds nieuwe hersencellen maken. Mensen die hun hele leven hun hersenen genoeg prikkelen hebben minder kans op ziektes als Alzheimer. Diverse studies hebben aangetoond dat mensen die tijdens hun leven hun hersenen prikkelen en blijven gebruiken voor het oplossen van geestelijke problemen hierdoor een kleinere kans hebben op het krijgen van geestesziekten.

Jongleren is gezond
Al met al is jongleren een gezonde activiteit waar iedereen baat bij kan hebben. Het ministerie van gezondheid adviseert minimaal 30 minuten beweging per dag. Wanneer u slechts enkele keren per dag zo’n 5 minuten voor een ontspannen inspanning zorgt door 3 ballen in de lucht te houden, dan zit u zo aan de helft van deze dagelijks aanbevolen tijd en daarmee vergroot je dus je duurzame inzetbaarheid.

Workshop stressmanagement
De vitalogen van Vitalogisch geven workshops o.a. in stressmanagement. Zij gebruiken jongleren niet alleen als een belangrijke instrument voor stressverlaging, maar zij voegen eraan toe dat “er iets krachtigs in herhalende oefeningen zoals jongleren zit,” als ze betrekking hebben op de gezondheid. Bovendien, maken de vitalogen van Vitalogisch gebruik van jongleren om stress te verminderen, omdat het de ‘creatieve kracht van dwaasheid’ naar boven brengt,  die oorspronkelijk werd gedefinieerd als ‘gezegend, welvarend en gezond’ zoals ene Dr Allen dit vernoemd.