Minder zitten is meer bewegen, zo simpel is het volgens ons. De meeste beweegprogramma’s proberen je meer te laten bewegen / vaker te laten sporten, maar in de praktijk blijkt dat het best lastig is om mensen letterlijk en figuurlijk in beweging te laten komen. Vitalogisch kiest daarom ook wel eens voor de omgekeerde benadering: Minder zitten is automatisch meer bewegen!

Zitten is het nieuw roken
minder-zitten-is-meer-bewegenLang zitten is een modern arbeidsrisico volgens TNO in haar position paper. “Dat onvoldoende lichaamsbeweging ernstige gezondheidsrisico’s met zich meebrengt, is al geruime tijd bekend. Nog vrijwel onbekend bij het grote publiek is dat langdurig achtereen zitten eveneens gezondheidsrisico’s kent, onafhankelijk van het feit of iemand voldoende sport of beweegt. In een maatschappij waarin we steeds vaker worden verleid langdurig te zitten, zowel op het werk als thuis, vormt dit een probleem dat aandacht vraagt van beleidsmakers, werkgevers, werknemers en professionals in preventie en zorg, alsmede de burgers zelf. Met name ons werk, vroeger een belangrijke bron van lichaamsbeweging, is in vele sectoren een bron van bewegingsarmoede geworden, waarbij de aard van het werk ons dwingt urenlang achtereen te zitten. In feite hebben we hier te maken met een nieuw arbeidsrisico, want deze gedwongen bewegingsarmoede brengt ons gezondheidsschade toe”, schrijft Ingrid Hendriksen van TNO in het rapport.

De uitdaging is dus simpeler dan we denken: gewoon minder gaan zitten en dus niet vaker proberen te sporten ofwel

Minder zitten is automatisch meer bewegen – Klaas Koster

Gamification
Op een relatief eenvoudig manier gezondheidswinst realiseren kan dus al met minder zitten. Er zijn leuke apps beschikbaar waarbij je bijvoorbeeld een challenge uit kan zetten waarbij het doel is om minder te zitten. Gamification is een bekende en succesvolle manier om medewerkers op een motiverende manier te stimuleren vitaler gedrag. Bij deze app win je dus als je minder zit! Het doel is om elk half uur het zitten te onderbreken door een kort beweegmoment van 2 minuten. Uit onderzoek blijkt dat dit korte beweegmoment voldoende is om het risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten en diabetes type II te reduceren.

Negen tips om minder te zitten

  1. Telefoongebruik: Iets dat je je gemakkelijk kunt aanleren is om te gaan staan / lopen als je gebeld wordt of iemand opbelt. Hoe langer je gesprekken, hoe beter.
  2. TV kijken: TV kijken is iets wat de meesten toch wel regelmatig doen. Als je een film of programma bekijkt dat wordt onderbroken door reclame, zou je er een gewoonte van kunnen maken om tijdens de reclames  op te staan, wat drinken te pakken of gewoon wat rond te lopen. Is dat niet voldoende dan kun je bijvoorbeeld een deel van het programma staand bekijken. Je kunt ook een hometrainer voor de TV zetten of een tijdje op een fitnessbal gaan zitten.
  3. Computergebruik: Achter de computer brengt de gemiddelde persoon ook heel wat uurtjes door en daarbij kan je de tijd makkelijk vergeten. Een oplossing is om een online timer te gebruiken of de wekkerfunctie van je mobiel of tablet.  Zet de timer op een uur, sta dan op en ga een klusje doen, een wandelingetje maken of wat rek- en strek oefeningen doen.
  4. Op je werk: Heb je zittend werk? Sta dan zo vaak op als je werk het toelaat. Ga vaker wat water halen, vaker naar het toilet. Stuur geen mailtjes maar loop naar iemand toe. Blijf in de pauze niet op je plaats zitten. Er bestaan bureaus die je omhoog kan zetten zodat je af en toe kan staan. Ga staand vergaderen en/of lunchen. Print een document uit op een printer van je collega
  5. Maak iets bijzonders van je maaltijd(en): Hou je van koken en in de keuken bezig zijn? Maak dan iets bijzonders van je ontbijt, lunch en avondeten. In plaats van snel een boterham te smeren, kun je ook een eitje koken, een salade maken, een soepje maken van verse groenten, enz. Dat is een goede manier om meer staand bezig te zijn en je krijgt er iets lekkers voor terug.
  6. Neem een hond: Een hond moet gemiddeld 3x per dag uitgaleen worden, je moet dan wel vaker wandelen.
  7. Winkelen: Eer worst steeds mee online geshopt, winkel minder online en vaker in de echte winkel. Als je dan ook nog je auto wat verder weg parkeert of op de fiets naar de stad gaat ben je helemaal goed bezig.
  8. Huishoudelijke klusjes: Probeer huishoudelijke klusjes anders te bekijken en positief te zien. Je huis wordt er schoon van én je zit er minder door.
  9. Tel je stappen: Gebruik een activity tracker of een stappenteller. Aangeraden wordt om 10.000 stappen per dag te maken en dat is best veel. Bijhouden hoeveel stappen je zet geeft je inzicht en motiveert ook.