Technologie heeft de manier waarop we werken en communiceren compleet veranderd. Steeds meer mensen werken op afstand waardoor er virtuele teams ontstaan en je zelfs met collega’s kunt werken die je nog nooit face-to-face hebt ontmoet. Maar waar technologie voornamelijk voor de communicatie tussen partijen zorgt, kan het lastiger worden om elkaar te vertrouwen.

Remote werken heeft grote voordelen. Je hebt de vrijheid om te bepalen waar je woont en werkt. Maar het bestaat niet alleen uit regenbogen en eenhoorns. Verschillende studies tonen aan dat werknemers die met regelmaat op afstand werken, het gevoel hebben dat hun collega’s op kantoor hen niet gelijk behandelen. Ze hebben vaker het gevoel dat collega’s achter hun rug om praten. Of dat collega’s veranderingen aanbrengen in een project, zonder hen daarover in te lichten. Samen werken is voor deze groep dan ook een steeds grotere uitdaging.

Mensen houden van flexibiliteit waardoor remote werken niet meer zal verdwijnen. Maar mensen willen ook graag ergens bij horen, onderdeel zijn van een team met dezelfde waardes en interesses. Dit is vandaag de dag en voor generatie Z vaak belangrijker dan de hoogste salarisstrook.

Daarnaast zijn organisaties van nature ‘sociaal’. Gebrek aan nauw contact met collega’s belemmert het vertrouwen, de verbinding en het gezamenlijke doel. Drie ingrediënten voor een gezond sociaal systeem. Wanneer je fysiek in dezelfde ruimte bent met je collega’s ontstaan er door de dag heen spontane gesprekken. Het maakt niet uit of het op maandagochtend een terugblik op het weekend is of dat er in het kort een probleem wordt besproken dat niet via de mail opgelost kon worden. Ongepland vergaderen terwijl je elkaar kunt aankijken zorgt voor een verbinding met je collega’s en voor nieuwe perspectieven.

Vooral voor de groep die op afstand werkt is persoonlijk contact met collega’s essentieel. Niet alleen via email of telefoon maar via verschillende technologieën als Skype en Adobe connect. Daarnaast blijft het belangrijk om frequent op kantoor te verschijnen. Het zorgt ervoor dat ‘uit het oog’ niet betekent dat een werknemer buiten de groep valt. En dat de mogelijkheid om open te kunnen communiceren blijft bestaan, waardoor miscommunicatie wordt vermeden. Een succesvol team moet in dialoog zijn met elkaar, kunnen raadplegen en vooral het gevoel hebben er als team voor te staan. Dit moet niet anders zijn voor een werknemer die vooral op afstand werkt als voor een collega die op kantoor aanwezig is.

In elk bedrijf of organisatie draait het om mensen. Dat was gisteren zo, vandaag zo en dat zal altijd zo blijven.

Hoe ervaar jij  het werken op afstand? Laat het me weten via maaike@vitalogisch.nl of deel het in de comments hieronder.