De verandercurve van Fisher (2000) toont welke emoties we doorlopen en wat de energie is die je kan ervaren tijdens een grote verandering. Deze verschillende fasen, energieniveau’s en dus ook emotionele reacties komen we regelmatig tegen wanneer we een organisatie begeleiden bij het handen en voeten geven aan een vitaliteitsbeleid. Als je vitaliteit in het DNA van de organisatie wil krijgen is dat in principe ook een verandertrajact en iedere medewerker gaat daar anders mee om en in mee.
Een recente grote verandering in ieders (werkende) leven is ‘de intrede’ van COVID-19. Ook hier zie je bij jezelf en in je omgeving de verschillende fase van de curve voorbij komen. Hoe heb jij dit ervaren? Waar zit jezelf nog op dit moment? Waar zit je collega op het werk of je partner thuis? Besef dat we er allemaal ‘doorheen’ gaan, maar allemaal op ons eigen tempo. En door dat eigen tempo stuiten we vaak op onbegrip en miscommunicatie. Blijf de dialoog hierover voeren met elkaar en ondersteun elkaar met datgene wat de ander nodig heeft in de fase waarin hij zit.
Wanneer je als vitaal leider een collega succesvol door een verandering wilt begeleiden, dan bepaalt de fase waarin de ander zit hoe je het beste kunt handelen. Is er ongeloof en angst, dan vergt dit een andere aanpak dan wanneer iemand bijv. al in de acceptatiefase zit. Hoe ga je nu praktisch aan de slag met deze verandercurve?
Medewerkers gedurende een verandering goed begeleiden, begint met het onderkennen én herkennen van de fase van de curve waarin een medewerker zit. Hoe kun je het beste handelen in deze fases? De precieze aanpak verschilt per medewerker, maar hieronder een drietal stappen:
- Ontdek in welke fase iemand zit
- Bepaal samen de benodigde acties en ondersteuning en voer deze uit
- Herhaal dit zo vaak als nodig!
Kijk en luister goed naar je collega en herken de emoties en verschillende energieniveaus uit de verandercurve om jouw ondersteuning daarop aan te passen.