De afgelopen weken merkte ik dat ik soms even in neerwaartse spiraal zit waarbij ik me down, bang, boos en verdrietig voelde. Even later zie ik dan ineens weer kansen en mogelijkheden en krijg ik weer energie door me op positieve dingen te richten. Een soort afwisseling van ups en downs dus. Herkenbaar?

Corona verspreidt zich nu over de hele wereld en we doen met elkaar wat we kunnen doen om dit tegen te gaan. Aan Corona zelf veranderen we helaas niet zoveel. Waar we wel invloed op hebben is ons gedrag en onze emoties. Als het gedrag betreft houden we ons bijvoorbeeld aan de voorschriften van social distancing van het RIVM om de curve te vertragen? En kijken we nog een beetje om naar elkaar om of kruipen we in onze schulp?

Onze emoties beïnvloeden ons gedrag en ons mentale welzijn. Zo merk ik zelf dat ik in naar binnen keer bij negatieve emoties. Negatieve emoties kosten me veel energie en veroorzaken een verkramping in mijn lijf. Daarnaast remmen negatieve emoties de creativiteit en hebben ze een nadelige invloed op je immuunsysteem en welzijn. Positieve emoties zoals liefde en dankbaarheid hebben juist een gunstige invloed op je creativiteit en immuunsysteem. Hoewel emoties soms vanzelf lijken te komen en te gaan kunnen we ze gelukkig ook sturen.

JIJ bepaalt hoe je je voelt en wat je doet

Het begint bij te accepteren dat het leven bestaat uit ups en downs en te beseffen dat JIJ en niemand anders bepaalt hoe je je voelt en hoe je met gebeurtenissen omgaat. We hebben dus altijd een keuzevrijheid om onze houding, emoties en gedrag te bepalen. In welke situatie we ook zitten.

Hoe meer je focust op positieve dingen en momenten in je leven, hoe vaker je zelf ook positief bent en voelt. Het goede nieuws is dus dat we een keuze hebben en positiviteit aan te leren is. Onderzoek van het University College London wijst uit dat optimisme slechts voor 25% erfelijk bepaald is. Op de andere 75%, het aangeleerde deel, heb je zelf invloed.

Een eenvoudige oefening om jezelf te trainen in positiviteit is om iedere dag op te schrijven waar jij dankbaar voor bent. Leg een notitieboekje naast je bed en noteer iedere ochtend of iedere avond drie dingen waar je dankbaar voor bent. Dit kan iets groots zijn (je gezondheid bijvoorbeeld) maar ook iets kleins (een vlinder die je voorbij zag komen). Houd dit minstens drie weken vol. Door stil te staan bij datgene waar je dankbaar voor bent ervaar je meer positiviteit, geluk, energie en zelfvertrouwen.

Waar ik op dit moment bijvoorbeeld dankbaar voor ben is: de gezondheid van mijn gezin, de manier waarop we als gezin met de Coronacrisis omgaan, samen frisbeeën in de tuin, de natuur om me heen, onze huisdieren, de vogels die ik iedere ochtend hoor fluiten, de geur van vers gebakken brood uit onze broodbakmachine als ik wakker word, etc. Door mezelf op deze gedachten te focussen haal ik mezelf uit de DIP die mij zo nu en dan ook parten speelt, zeker na het volgen van de nieuwsberichten. Ik ben benieuwd waar jij dankbaar voor en hoe jij je eigen positiviteit stimuleert in deze tijd.

Wil je gecoacht worden bij positiever en vitaler in het leven staan of heb je vragen over bovenstaande neemdan contact op met onze Vitaloog Daniella Corijn via daniella@vitalogisch.nl.