Eten in de nachtdienst

Om optimaal te kunnen functioneren is ons lichaam gebaat bij een gevarieerd en gezond eetpatroon, dus ook bij eten in de nachtdienst. Waarom? Omdat werken in de nacht je bioritme verstoort. De lichaamsprocessen passen zich niet aan ook al ben je wakker in de nacht. Hierdoor functioneert je spijsverteringsstelsel niet optimaal en heeft je lichaam andere behoeftes m.b.t. voeding.

Maag- en darmklachten, concentratieproblemen en vermoeidheid zijn klachten die kunnen ontstaan door verstoren van het natuurlijke ritme van slapen en eten.
Wist je dat:

  • Door rekening te houden met het natuurlijke ritme van je lichaam, je deze klachten kunt beperken?
  • Aangepaste voeding tijdens de nachtdienst, de slaapkwaliteit van de dagslaap verbetert en klachten van ernstige hoofdpijn en vermoeidheid vermindert?

Onderstaande do’s en don’ts kunnen je helpen om bewustere keuzes te kunnen maken m.b.t. voeding tijdens je nachtdienst, waardoor de kans op klachten afneemt.

Do’s

  • Eiwitten zorgen voor een verzadigd gevoel en bevorderen je alertheid. Daarom is het goed om eiwitten vooral vóór en tijdens je nachtdienst te eten. Denk bijvoorbeeld aan peulvruchten, soja, vis, gevogelte, eieren, jonge kaas, magere melk, yoghurt, kwark en noten.
  • Koolhydraten bevorderen de vermoeidheid. Deze kun je het beste eten vlak voor je naar huis gaat.
  • Langzame koolhydraten bevatten over het algemeen veel vezels die helpen om je bloedsuikerspiegel zo constant mogelijk te houden. Ook geven zij eerder en langer een verzadigd gevoel. Daardoor ga je minder snel tussen de maaltijden door snacken. Langzame suikers zitten in volkoren producten, roggebrood, groente en fruit.
  • Eet lichte maaltijden. Deze belasten je spijsverteringsstelsel het minst.
  • Probeer zoveel mogelijk vaste tijden aan te houden om te eten. Wanneer het in de nachtdienst rustig is kan het verleidelijk zijn vaker te eten. Alleen elk eetmoment spreekt de spijsverteringsorganen aan, wat niet past bij ons bioritme en maag- darmklachten kan veroorzaken.
  • Drink zoveel mogelijk water of (kruiden)thee.
  • Heb je een energiedip? Kom hier overheen door te bewegen, te stretchen of wanneer het mogelijk is een luchtje te scheppen.
  • Mocht de mogelijkheid er zijn, neem een kort ontspanmoment of powernap van maximaal 20 minuten, om de energiedip voor te zijn. Laat je lichaam tot rust komen door rustgevende muziek te luisteren of een ademhalingsoefening te doen. Om het lichaam goed te kunnen laten ontspannen is het belangrijk zo weinig mogelijk prikkels te ervaren.

Don’ts

  • In de nacht is de darm­activiteit lager. Hierdoor zijn vetrijke producten lastig te verteren en worden in de nacht nauwelijks omgezet in energie. Wanneer voedingsstoffen niet omgezet kunnen worden in energie slaat ons lichaam dit op. Dit geldt ook voor suikers. Probeer daarom ook snelle suikers zoveel mogelijk te vermijden. Snelle suikers zitten onder andere in frisdranken, sappen, energydrankjes, snoep, koek en fruitrepen.
  • Probeer cafeïne te vermijden of te beperken. Dit zorgt voor een verminderde werking van de organen wat maag- en darmklachten kan veroorzaken. Ook stijgt de bloedsuikerspiegel snel van cafeïne wat een risicofactor kan zijn voor diabetes.
  • Voor een goede slaapkwaliteit na je nachtdienst is het verstandig, om minimaal 6 uur voor het slapen, geen cafeïne tot je te nemen. Cafeïne zit onder andere in koffie, zwarte en groene thee en in chocolade.

Wat doe jij om je fit te voelen tijdens een nachtdienst? En hoe helpt jouw werkgever je hierbij? Wil je meer weten over hoe je vitaliteit in de onregelmatigheid kunt bevorderen, neem dan contact op met onze collega Thijsje van Genderen via thijsje@vitalogisch.nl of via 040 – 2824711.

Thijsje van Genderen - Vitalogisch

Thijsje van Genderen
thijsje@vitalogisch.nl
06- 18 07 76 38