Fear of missing out.. Tegenwoordig een van de grootste stressfactoren. En niet alleen meer onder jongeren maar ook in de leeftijdscategorie van 18 tot 35 jaar lijkt dit een groot probleem te worden. Door alle technologisch ontwikkelingen is het tegenwoordig zo makkelijk om op elk moment je mail te checken, het nieuws te volgen, te facebooken, snapchatten en instagrammen.
Door de grote opkomst van Social Media zie je ook al die leuke foto’s en berichtjes van iedereen die wél aan het feesten zijn als jij eindelijk een keer lekker languit op de bank ligt om wat energie bij te tanken om dat je een intensieve werkdag hebt gehad.
Waar herken je FOMO aan?
Op het moment dat je 24/7 je telefoon wil checken. Bij elke ping je telefoon pakt. Of wanneer je constant bent afgeleid door gesprekken van mensen om je heen omdat je wil horen waar ze het over hebben. Want je wil natuurlijk wel overal over kunnen meepraten. Dit zijn signalen dat je actie moet gaan ondernemen.
“You’re too busy wishing you were someplace else to really enjoy whatever it is that you’re doing at the moment.” – Stephen Mariani
Wat zijn de gevolgen?
De gevolgen kunnen best heftig zijn. Van vermoeidheid tot slecht slapen, niet kunnen concentreren, uitstel gedrag en zelfs burn-out. Want om overal van op de hoogte te blijven en bij aanwezig te zijn kost je wel veel energie en zal je ook vaak in stressvolle situaties brengen omdat je geen keuze meer kan maken.
Wat zijn de mogelijke oplossingen?
Het begint vooral bij bewustwording. Er bewust van zijn dat je weer je telefoon pakt bij elk geluidje. Of bewust zijn dat je staat om te kleden om naar dat ene feestje van de vriend van je vriendin te gaan terwijl je eigenlijk liever lekker een rustige filmavond had gepland. Om je te helpen bij een stukje bewustwording houden de meeste telefoons tegenwoordig je schermtijd bij per categorie. De volgende fase wordt het accepteren dat je niet overal bij kunt zijn. Je kunt je tijd tenslotte maar een keer benutten. En doe dan liever een ding goed dan twee dingen half. En leg je telefoon eens weg of zelfs helemaal uit als je merkt dat je erdoor afgeleid wordt. Tenslotte gaat het om je gewoontes te veranderen en dat kan best lastig zijn. Een verandering voer je ook niet zomaar door dit kost tijd en doorzettingsvermogen. En ga vooral eens terug naar jezelf. Voel waar jij behoefte aan hebt en waar je energie van krijgt. Doe dingen die je leuk vindt en kiest bewust. Mocht je deze laatste stappen lastig vinden zoek dan hulp bij bijvoorbeeld een (vitaliteits)coach. Of natuurlijk een Vitaloog. Wij kunnen je ondersteunen met behulp van onze vitaliteitsschijf om inzicht te krijgen in jezelf en op zoek te gaan naar jouw behoeftes en wil om te veranderen.
Prettige en vooral een ‘joy of missing out’ vakantieperiode!