Invloed van ademhaling op lichaam en geest

Wat is de invloed van ademhaling op lichaam en geest? Vaak staan we niet stil bij onze adem en pas wanneer we erop gewezen worden, worden we ons bewust van onze adem. Het leuke van de adem is dan ook zolang je er niet aan denkt dan gebeurt het gewoon vanzelf. Maar wanneer jij je bewust word van je adem, dan kun je je adem bewust sturen.

Omdat we in ons dagelijks leven vaak druk zijn met alles om ons heen, waaronder ons werk, ervaren we veel stress en druk en vergeten we vaak even diep adem te halen. En juist dit kan ons een gevoel van op”luchting” geven. Vaak denken we dat we goed ademen, maar in de praktijk ligt dit vaak toch wel anders.

Je adem verbind jou met de buitenwereld. Goede ademhaling zorgt voor een ontspannen gevoel, geeft energie en brengt je terug naar het hier en nu.

De manier waarop we ademhalen staat in nauw verband met ons veelal hectische leven. Ons zenuwstelsel reageert op alle hectiek en de grote hoeveelheid indrukken die we dagelijks te verwerken krijgen. Ons zenuwstelsel brengt ons in opperste staat van paraatheid om met deze stress veroorzakende zaken om te kunnen gaan. En doet dit onder andere door onze ademhaling te versnellen. Deze staat van paraatheid is de nieuwe norm en dus structureel. Dat betekent dat onze ademhaling dus ook structureel te hoog is. Een ademhaling van 16 keer (in en uit) per minuut is voor veel mensen niet ongebruikelijk.

Wat is een gezonde ademhaling?

Wat is dan een gezonde ademfrequentie in rust?: ongeveer 7 keer per minuut!

Nu vraag je je misschien af wat is er erg aan een te snelle ademhaling?

Wanneer je in rust een ademhalingsfrequentie van 16 keer per minuut hebt, ben je aan het ademen alsof je rustig een stukje aan het hardlopen bent. Dit kost dus onnodig veel energie van je lichaam en zorgt ervoor dat je lichaam niet in staat is te herstellen.

Een groot aantal stress gerelateerde klachten kunnen dan ook mede door een te snelle ademhaling worden veroorzaakt. Een gejaagd en gestrest gevoel, pijn in schouders en nek, vermoeidheidsklachten, concentratieproblemen, hartkloppingen en een hoge bloeddruk zijn hiervan een aantal voorbeelden.

Kunnen deze klachten opgelost worden door een andere ademhaling toe te passen? Een gezonde ademhaling zorgt voor ontspanning van het autonome zenuwstelsel en verlaging van stress. Ademhalingsoefeningen om beter en gezonder adem te halen verdienen dan ook zeker een kans. Wanneer stress een deel van het probleem is, kan ontspanning een deel van de oplossing zijn.

Gezond ademen, hoe doe je dat?

Gezond ademen is laag, vanuit je middenrif, zacht en licht. Wanneer je minder vaak ademt, kan je lichaam optimaler zuurstof afgeven aan je cellen en het koolzuurgehalte in het bloed verhogen. Er zijn heel veel ademhalingsoefeningen, maar een simpele en effectieve oefening voor een gezondere ademhaling ziet er als volgt uit: Adem in door de neus (niet te diep), adem vervolgens uit door de neus en dan kort pauzeren, voordat je opnieuw in ademt.

Aandacht voor ademhaling

Ademhaling is dus van grote invloed op lichaam en geest. Stress gerelateerde en burn-out klachten zijn een steeds groter wordend probleem waar veel mensen en bedrijven mee worstelen. Er komt dan ook steeds meer aandacht voor oorzaken en oplossingen van deze problemen waar in onze optiek aandacht voor de ademhaling niet in mag ontbreken.

Zie jij binnen jouw organisatie ruimte voor verbetering op het gebied van het fysieke en mentale welzijn van de medewerkers en zou je graag eens samen kijken naar de mogelijkheden om hier gezamenlijk mee aan de slag te gaan neem dan vrijblijvend contact op met onze collega, Frans de Nooijer via frans@vitalogisch.nl of bel naar 040 2824711!

Frans de Nooijer

Frans de Nooijer
frans@vitalogisch.nl
06- 18 95 90 61