Per 1 januari 2020 gaan de regels voor een fiets van de zaak veranderen. Door vereenvoudiging van deze regeling wordt het aantrekkelijker om met de fiets naar het werk te gaan. Naast de fiscale voordelen voor werkgever en werknemer draagt deze regeling bij aan de positieve gezondheidseffecten van werknemers. Reden temeer om fietsen naar het werk te stimuleren.

Nieuwe fietsregeling

De afgelopen jaren waren de regels voor zakelijk fietsen een stuk ingewikkelder. Tot 2020 valt een fiets van de zaak onder de werkkostenregeling (WKR). Naast de financiële complexiteit zorgde deze regeling ook voor tijdrovende registraties. Met als gevolg dat deze administratieve rompslomp niet bijdroeg aan blije fietsers en fietsvriendelijke organisaties. Door de nieuwe regeling kan een werkgever makkelijker een bedrijfsfiets ter beschikkingstellen aan werknemers. Net als voor auto’s van de zaak komt er een bijtelling. Deze bijtelling is toepasbaar op verschillende soorten fietsen. Van een stadfiets of een speed e-bikes tot bakfietsen. Op www.rijksoverheid.nl is meer informatie te vinden over de invoering van de nieuwe fietsregeling.

Aantrekkelijk werkgeverschap

De verwachting is dat veel mensen hiervan gebruik willen maken. De hele fietsbranche is nu al druk met ‘een grote markt’ die opengaat. Naarmate het dichter bij 1 januari komt, zal dit ook bij werkgevers meer gaan spelen. Door de fietsregeling op te nemen in het arbeidsvoorwaardenpakket en hierover actief te communiceren wordt aantrekkelijk werkgeverschap aangemoedigd. Bovendien draagt deze nieuwe regeling bij aan het bevorderen van de vitaliteit en duurzame inzetbaarheid van werknemers.

Effecten van vitale medewerkers

Waarom als werkgever fietsen naar het werk stimuleren? Het antwoord is eenvoudig, omdat het méér oplevert dan het kost. Denk hierbij alleen al aan de effecten van vitale medewerkers binnen een organisatie. “Wat dan….?”, vraagt u zich mogelijk af. Wel, vitale medewerkers:
* zijn productiever
* hebben meer energie om proactief te zijn
* zijn beter bestand tegen ziektes
* hebben meer plezier in hun werk
* inspireren hun omgeving
* houden de organisatie in beweging.

Vitale medewerkers zijn in het algemeen fitter en verzuimen minder. Dit zorgt onder andere voor minder verzuimkosten en voorkomt productiviteitsdaling. Het loont dus om vanuit goed werkgeverschap een gezonde leefstijl te stimuleren! De nieuwe fietsregeling sluit hier dan ook naadloos bij aan.

Is uw bedrijf al fietsvriendelijk?

Wij helpen u graag bij het vitaliseren van uw organisatie en uw medewerkers. Het vita-team van Vitalogisch ondersteunt zowel managers als medewerkers om de juiste vitalogische keuzes te maken, de veerkracht te vergroten en vol levensenergie en bevlogenheid te kunnen blijven werken. Zowel in trainingen als in individuele coaching wordt er gewerkt aan een gezondere leefstijl.
Voor meer informatie of contact: www.vitalogisch.nl of info@vitalogisch.nl