Buiten staat de wereld in brand en binnen probeer je er het beste van te maken. Wanneer je niet in de cruciale beroepsgroep valt, heb je waarschijnlijk meer tijd om aan je vitaliteit te werken. Genoeg tips op alle social media om je weerstand en conditie thuis op peil te houden. Maar waar moet je nu beginnen?

Gezonde voeding en voldoende slaap zijn de basis voor je weerstand. Probeer nu wat extra te slapen en extra aandacht te besteden aan je eten.

Gewoon gezond eten

Wat is dan gezonde voeding? De hele wereld schrijft erover. Zinnige, maar ook veel onzinnige dingen. Je kan door de bomen, het bos niet meer zien. Een gezond eetpatroon begint bij een gezonde basisvoeding. Dat is de eerste fase. Gewoon gezond eten. Dat klinkt heel simpel, maar is vaak al lastig genoeg. Daarna kan je gaan optimaliseren met bijvoorbeeld supplementen.

Een gezond eetpatroon bestaat in de basis uit veel groente, fruit, vocht, vezels, eiwitten, complexe koolhydraten en 1x per week vette vis. Bij voorkeur allemaal onbewerkt en puur met veel variatie.

Voor een gezonde basis kan je uitgaan van de volgende 10 basisregels:

  1. Elke dag minimaal 250 gram groente: Dat is je halve bord vol
  2. Elke dag twee stuks fruit
  3. Elke dag 30 – 40 gram vezels
  4. Elke dag 1,5 – 2 liter vocht: bij voorkeur water en thee
  5. Elke dag 2 à 3 porties (300 tot 450 ml) melkproducten of melkvervangers met toegevoegde calcium
  6. Drie keer per dag complexe koolhydraten (volgranen)
  7. Eén keer per dag een handje ongezouten noten
  8. Eén keer per week vette vis
  9. Geen alcohol: en als je drinkt maximaal 1 glas per dag
  10. Zo veel mogelijk variatie en onbewerkt.

Variatie inspiratie

Hoewel broccoli een echte superfood is, is het ook niet verstandig om alleen maar broccoli op je bord te hebben liggen. Variatie is het toverwoord. Er is namelijk geen enkel voedingsproduct dat alle voedingsstoffen in zich heeft. Dus probeer elke dag wat anders te eten en veel kleur op je bord aan te brengen. Zowel tijdens je ontbijt, lunch en avondeten.

Kijk eens in de volgende inspiratielijst welke producten je wel lekker vindt, maar eigenlijk niet zo vaak eet. Of welke producten je in huis hebt. En kijk eens wat je daarvan kan maken. Per regel staan producten die goed met elkaar combineren en waarmee je een smakelijke vitalogische maaltijd kan maken.

download-vitaboost-inspiratielijst-gezonde-combinaties inspiratielijst-gezonde-combinaties

Download inspiratielijst

Heb je vragen over je voeding neem dan contact op met onze vitaloog Millie van der Heijden via millie@vitalogisch.nl.