Binnen werkend Nederland is werkstress een groeiend probleem. Niet voor niets is er deze week, de Week van de Werkstress, extra aandacht voor dit thema. Werkstress staat hoog genoteerd in de top-5 van arbeidsrisico’s. Medewerkers ervaren steeds vaker burn-out gerelateerde klachten als oververmoeidheid, slechte concentratie en prikkelbaarheid. De gevolgen hiervan zijn ook voor de organisatie voelbaar. Niet alleen in verzuimcijfers maar ook in productiviteitsverlies, toenemende werkdruk en hoge verzuimkosten. Reden temeer om stress preventief en doeltreffend aan te pakken.
Vijand of een vriend
Uit onderzoek blijkt dat stress een gezonde reactie is om je weerbaar te maken tegen gevaarlijke situaties of lastige omstandigheden. Een geringe mate van stress zorgt er dan ook voor dat je effectief en alert reageert in dergelijke situaties. De adrenaline die vrijkomt heeft ook een positieve werking. Het helpt je uitdagingen aan te gaan, prestaties te leveren en doelen te bereiken. Met andere woorden: stress zorgt er ook voor dat je groeit en jezelf ontwikkelt.
Stress wordt pas een vijand als dit langdurig aanhoudt of chronisch wordt. Veelal wordt bij stress direct gedacht aan werk gerelateerde factoren zoals werkdruk, conflicten op de werkvloer of te hoge taakeisen. Oplossingen worden dan ook vaak in deze context gezocht, met als doel de belasting (draaglast) van een medewerker te verminderen. Terwijl juist veel winst te behalen valt door in te zetten op het vergroten van de belastbaarheid (draagkracht) van medewerkers.
Wees stress de baas
Of stress ongezond is, hangt naast de omvang en duur ook af van onze reactie hierop en hoe we tegen stress aankijken. Persoonlijkheidskenmerken die positief kunnen bijdragen aan het beter omgaan met stress zijn onder andere:
* positieve mindset: zie problemen als een uitdaging die overwonnen kunnen te worden;
* stellen van persoonlijke, duidelijke en haalbare doelstellingen;
* verstandige leefstijl: zorg voor voldoende inspanning (beweging) en ontspanning (herstel);
* bloeiend sociaal leven: zorgzaamheid, anderen helpen en positief contact met naasten werkt
stress verlagend.
Andere factoren die kunnen helpen beter om te gaan met stress en dit als iets positiefs te zien, zijn:
* inzicht verkrijgen in je eigen stressoren en energiebronnen;
* inventariseren welke omgevingsfactoren je kan beïnvloeden en hoe je deze in gunstige zin
kan wijzigen;
* neem zelf de regie: “Leid jij je leven of leidt het leven jou!?”
Workshops stress- en energiemanagement
Benieuwd hoe jij een gezonde relatie op kan bouwen met stress? En wil jij van stress je vriend maken? De Vitalogen® van Vitalogisch geven verschillende interactieve workshops op gebied van stress- en energiemanagement. Kijk snel naar onze top-10 van meest gekozen workshops. Herken je één van deze thema’s bij jezelf, je medewerker of jouw team? Vraag dan nu meer informatie op over deze workshops waarin jij de sleutel tot meer energie en (werk-)geluk zult vinden.