Wat kun jij als organisatie doen aan werkgeluk bij je medewerkers en waarom zou je daaraan willen werken?
Werkgeluk beschrijven is nog niet zo gemakkelijk. Werkgeluk bestaat namelijk uit meerdere facetten. Onze definitie van werkgeluk bevat de termen: Passie en plezier, Energiecadans en autonomie en Prestatie & Erkenning. Onderdelen die bijdrage aan een positieve energie die ervoor zorgen dat mensen kunnen opbloeien en tot nog betere prestaties komen. Het beste halen uit je medewerkers en jezelf. Dat wil toch iedere werkgever en werknemer?!
Passie en Plezier
Weet jij waar je ’s ochtends je bed voor uit komt? Krijg je bubbels in je buik van je werk? Geeft je werk betekenis? Dit zijn allemaal vragen die als je ze kunt beantwoorden je een beeld geven over hoe zinvol en betekenisvol jij jouw werk ervaart. Natuurlijk zijn ‘zinvol werk doen’ en ‘een bijdrage leveren’ subjectieve en persoonlijke begrippen. Voor de een moet het werk iets bijdragen aan het helpen van andere mensen, voor iemand anders kan het betekenen dat ze hun steentje bijdragen aan het helpen van technologische vooruitgang. Nuttig werk doen is niet meer voldoende, het moet ook zinvol en betekenisvol zijn.
Energiecadans en autonomie
Uit ervaring blijkt dat werknemers gelukkiger zijn in hun werk als er een gezonde werkdruk is. Eentje waarbij ze het gevoel hebben de taken onder controle te hebben. Zonder druk namelijk geen groei.
Bepaal hoe jij je leven wil leiden en waar jij je tijd en energie in wilt steken!
Prestatie en Erkenning
Het hebben van uitdagingen in je werk en jezelf ontwikkelen vanuit je talenten staan centraal. Zo voorkom je dat men overgaat op de automatische piloot en men onrustig en ontevreden wordt. Ook dat schouderklopje is zo belangrijk. In de praktijk blijkt regelmatig dat het nog niet zo gemakkelijk is om gewoon op jezelf te kunnen vertrouwen. Daarvoor heb je vaak toch nog even die bevestiging nodig.
Er is nog een cruciaal onderwerp dat hieraan ten grondslag ligt en dat is amplitie. In de praktijk zien we regelmatig dat men curatief of preventief te werk gaat om het welbevinden en functioneren van een medewerker positief te krijgen. Er wordt gewerkt vanuit problemen en risico’s oplossen. Door vanuit amplitie te werken zet je het potentieel van medewerkers in om ze in hun kracht te zetten. (Werk)Geluk ervaren is de uitkomst van amplitie, en niet het doel op zich. Je hoeft namelijk niet ziek te zijn om beter te worden.
Bovenstaande onderwerpen dragen bij aan werkgeluk bij je medewerkers. Spreek jij wel eens met je medewerkers over deze onderwerpen? Of zou je graag willen weten hoe je zo’n gesprek een invulling kunt geven? De P.E.P. werkgeluk scan van Vitalogisch is hiervoor speciaal ontwikkeld. Doe hem nu en ontdek wat het voor jou en je organisatie kan betekenen!
Wil je meer weten over hoe wij jou en je organisatie kunnen helpen om meer werkgeluk te ervaren?
Stuur dan een mail naar hanneke@vitalogisch.nl of saskia@vitalogisch.nl.
Bellen kan natuurlijk ook. Je bereikt ons via 040 – 282 4711.