De kracht van bewegen; ontspanning door inspanning
Allemaal zijn we op onze eigen manier op zoek naar een vitaal en gelukkig leven. Mensen welke vitaal zijn, voelen zich over het algemeen ook gelukkiger, simpelweg omdat hun goede vitaliteit zorgt voor meer energie en dus draagkracht. Maar wat is dan Vitaliteit?
Vitaliteit = Energie
Vitaliteit gaat over levenskracht en levensenergie. Het begrip is afgeleid van het Latijnse ‘vitae’ wat ‘leven’ betekent.
Vitaliteit duidt in mijn optiek als vitaloog op het functioneel stromen van energie, je sterk en fit voelen, lang en onvermoeibaar door kunnen gaan en beschikken over grote mentale veerkracht en doorzettingsvermogen. Wat veel mensen niet of onvoldoende beseffen is dat wij zelf een grote invloed hebben op deze energie. We herkennen allemaal wel van die momenten dat we aan het eind van een (werk)dag of week uitgeblust thuis komen en na het eten of zodra je kinderen op bed liggen, op de bank voor de TV in slaap te vallen. Vraag jij je op zulke momenten wel eens af wat er nu voor zorgt dat je zo moe bent? Of beter nog, wat jij anders kan doen om meer energie te voelen aan het einde van een (werk)dag of week? Heb jij grip op jouw energie?
Iedere dag doen we dingen die ons energie opleveren en energie kosten. Mensen die zich vitaal voelen zijn zich bewuster van welke zaken energie geven en welke energie kosten. Ze zorgen ervoor dat ze tijdig en voldoende opladen. Bronnen van energielekken zijn bijvoorbeeld emotionele belasting (rouw, liefdesverdriet) werkdruk, veranderingen in werk- privé situatie, routine en sleur. Bronnen van energie zijn bijvoorbeeld steun van je dierbaren, collega’s of leidinggevenden, erkenning en waardering voor wie je bent, geloof in eigen kunnen, optimisme en flexibiliteit.
Selfie van jouw vitaliteit
Om een Selfie van jouw vitaliteit te maken is het handig om te weten welke energiebronnen je tot je beschikking hebt en hoe je deze kan beïnvloeden. Bij Vitalogisch hanteren we de Vitaliteitsschijf van 5:
Energiebron 1 : Nut & Noodzaak
Energiebron 2 : Lichaam en Leefstijl
Energiebron 3 : Mentaal welzijn
Energiebron 4 : Ecologisch welzijn ( ik en mijn omgeving)
Energiebron 5 : Filosofisch welzijn
In deze blog staan we graag wat langer stil bij de kracht van bewegen. Bewegen wordt door mijzelf (en anderen) regelmatig verwart met trainen. Als fanatiek voetballer stond ik 2-3x per week op het veld en vond ik het heerlijk om tijdens een training kapot te gaan en daarna voldaan onder de warme douche te staan. Het trainen bracht me achteraf meer energie dan het me koste. Inmiddels besef ik dat bewegen veel meer is dan enkel hard trainen en welk effect het OOK kan hebben voor je ontspanning, ofwel ontspanning door inspanning. Een lekkere wandeling buiten in de natuur of tochtje op de fiets geeft je al een energieboost. Of tijdens het thuiswerken even een aantal keer de trap op en af of 1 minuutje springen in de woonkamer. Probeer het eens uit en ervaar welke energie er los komt bij je en hoe het je helpt weer met focus te werken.
“Beweging is belangrijk voor je hersenen” aldus Erik Scherder hoogleraar neuropsychologie én bewegingswetenschappen
Het mag duidelijk zijn dat weinig beweging niet goed is voor je hersenen. Maar gaan je hersenen ook echt beter werken als je wél meer beweegt? Jazeker! Zowel bij jongeren als ouderen verbetert de fitheid van het brein wanneer ze meer bewegen. Je kunt bijvoorbeeld beter dingen plannen. Je neemt meer initiatief en je hebt meer grip op je gedachten, emoties en gedrag.”
Dit gebeurt er bij beweging in je hersenen
“Door te bewegen verbetert de doorbloeding van de witte stof in je hersenen. Daardoor kun je nieuwe signalen en informatie beter verwerken. Die witte stof is kwetsbaar voor veroudering. Daarom gaan je hersenen langzaam achteruit als je ouder wordt”, zegt Erik Scherder. Maar sporten heeft nog meer positieve effecten. Het zorgt als het ware ook voor voedingsstoffen in het brein waardoor je beter functioneert. Bewegen maakt je dus slimmer, geconcentreerder en sneller.
Een half uur bewegen is al genoeg!
Een half uurtje achter elkaar wandelen of fietsen is al genoeg beweging voor de hersenen. Je hoeft jezelf dus niet iedere dag naar de sportschool te sleuren.
Een half uurtje per dag… en toch lukt het ons massaal als werkend Nederland niet om dit te realiseren!
Hoe waardevol zou het zijn als we met elkaar, werkgever en werknemer, het belang van meer bewegen tijdens de werkdag erkennen en dit als verplicht onderdeel opnemen in ons werkrooster?! Dus bij een 40-urige werkweek, verplicht betaalt minimaal 30 minuten per dag bewegen, totaal minimaal 2,5 uur per week. Bewegen maakt je immers slimmer, geconcentreerder en sneller. Win- Win zou je zeggen.
Vitalogisch is strategisch partner voor vraagstukken op het gebied van duurzame inzetbaarheid en vitaliteit.
Wil je graag vrijblijvend sparren op welke manier wij van vitaliteit een prioriteit maken, neem dan contact met mij op.
Dennis Dekkers
dennis@vitalogisch.nl
06- 20 30 30 03