De overgang is hot!
De overgang is er, is hot, en het blijkt nog een hele overgang te zijn om dit bespreekbaar te maken. We zien dat steeds meer organisaties het onderwerp belangrijk vinden. Toch ontbreekt in veel organisaties de kennis over de overgang en overgang gerelateerde klachten en zijn we ons onvoldoende bewust van de invloed van de overgang op de productiviteit, het arbeidsvermogen en de werkervaring van vrouwen. Ondanks dat er 1,8 miljoen werkende vrouwen, 45-60 jaar, in de overgang zit. Ruim 35% van het ziekteverzuim onder deze groep is van hormonale aard. De duur van deze periode verschilt per vrouw en ligt ergens tussen de 6-12 jaar, soms wel langer. En nee, dat zit niet tussen de oren. De helft van de werknemers in de overgang ondervindt hinder op het werk (bron: CBS en TNO).
Omarmen
We kunnen de overgang niet wegwuiven. We kunnen deze fase wel omarmen en onze vleugels uitstrekken met meer kennis en acceptatie. De een ervaart het als de meest verschrikkelijke periode, de ander als een nieuwe levensfase. Bij hormonale klachten is er zelden slechts 1 oorzaak. Vaak is het niet duidelijk wat de kip of het ei is. Vandaar dat wij streven naar een zo breed mogelijke aanpak, privé en op de werkvloer.
Maak het bespreekbaar
Opvliegers, pijnklachten, concentratieproblemen, stemmingswisselingen, slaapstoornissen en (psychische) vermoeidheid zijn ook niet echt thema’s waar je op de werkvloer in geuren en kleuren over spreekt. Toch kan het bespreekbaar maken een hele opluchting zijn. Slechts 30% meldt overgangsklachten bij de leidinggevende. De belangrijkste reden hiervoor is schaamte.
Aanpassingen op de werkvloer
Medewerksters in deze fase hebben een tal van kwaliteiten. Helaas kan dit overschaduwt worden door hormonale klachten, waardoor het vaak voorkomt dat men met een onjuiste diagnose ziek thuis zit (depressie, burn-out). Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat vrouwen die last hebben van overgangsklachten, dezelfde ondersteuning en begrip krijgen als bij andere gezondheidsproblemen. Eenvoudige veranderingen in iemands takenpakket of werkomgeving maken vaak al een wereld van verschil.
Tips
De juiste kennis over de impact, kansen en uitdagingen van de overgang kunnen veel ogen openen en leed verzachten. Een aantal tips willen we jullie al geven:
– Accepteer dat de overgang er nu eenmaal is
– Praat erover met je partner, je omgeving en je leidinggevende/collega’s
– Plan meer ruimte in je agenda
– Overleg en verdeel taken (zowel privé als op het werk)
– Richt je werkplek zo optimaal mogelijk in
– Zorg goed voor jezelf
– Eet zoveel mogelijk puur en onbewerkt voedsel
– Blijf bewegen
Tenslotte nog even een paar vragen om eens over na te denken.
– Hoe gaat het nu echt met jou?
– Hoe staat het met jou werk/privé cadans?
– Waar haal jij energie uit?
Ben jij in staat de overgang “ hot” de maken? Wij gunnen iedereen een vitale overgang! Wil je hier meer over weten? Voor jezelf, je collega of als organisatie? Mail dan naar sandra@vitalogisch.nl of bel ons op 040-2824711. Sandra en haar collega’s helpen jou en je werkgever graag verder.
Sandra van de Geer
sandra@vitalogisch.nl
06- 51 37 15 73