Een gezonde geest in een gezond kantoor. Een variant op: “Mens sana in corpore sana” zullen ze gedacht hebben bij Medibank. ’s Werelds gezondste kantoor staat in Melbourne, Australië.

Steeds meer bedrijven zijn met Duurzame Inzetbaarheid en dus de mentale en fysieke gezondheid van hun medewerkers bezig. Een van de grootste zorgverzekeraars in Australië dus ook. Medibank recentelijk verhuisd naar een nieuw hoofdkantoor dat naar eigen zeggen alle gezondheidsprincipes bevat die de verzekeraar zelf aanbeveelt. Zo heeft het gezondste kantoor van de wereld diverse outdoor sportfaciliteiten, een moestuin en andere groene (werk)plekken.

Het interieur bestaat uit de nieuwste designinzichten op het gebied van vitaliteit. Het bevat werkplekken voor diverse soorten werkzaamheden en het stimuleert werknemers om van hun werkplek te komen.  Medewerkers kunnen kiezen om in één van de 26 verschillende zones te werken.

Daglicht
gezondste-kantoorDaglicht is essentieel voor mensen om zich vitaal te voelen. Het lichtsysteem is zo ingericht dat het daglichtpatronen volgt. Daarnaast zijn plekken om samen te werken of om je juist terug te trekken. Ook kan je er staand vergaderen en de werkplekken nodigen je uit om dynamisch te werken.

De toegang tot het gebouw en de verdiepingen onderling is ook op die manier ontworpen dat het tot bewegen uitnodigt. Vanaf de hoofdingang ga je via een spiraalvormige helling naar een fietsenwinkel. En de meest makkelijke manier om op de verdiepingen te komen is gebruik te maken van de trap in plaats van met de lift.

Veel groen
In het gebouw bevinden zich zo’n 2300 planten en 520 in modulaire plantenpotten aan de gevel. Tevens bevat de gevel twee 25-meter hoge groene muren met inheemse planten die ongeveer een 10e  van het oppervlak van het gebouw beslaan.

Ziekteverzuim gedaald
Uit verschillende onderzoeken die zijn gedaan voldoet het gebouw aan de ambities van Medibank. Slechts vier maanden nadat de werknemers er hun intrek hebben genomen zegt:

  • 79% al dat ze meer samenwerken,
  • 70% zegt zich gezonder te voelen,
  • 66% zegt productiever te zijn
  • het verzuim in het call centre is met 5%gedaald.

(Bron:  workplaceinsight.net ook voor meer foto’s)