Met JOMO en FOMO naar goede privé-werk cadans

Het concept van “joy of missing out” (JOMO) versus “fear of missing out” (FOMO) kan zeker van invloed zijn op de vitaliteit en duurzame inzetbaarheid van mensen in een zakelijke context. Laten we deze begrippen eerst definiëren en vervolgens bespreken hoe ze van invloed kunnen zijn op je privé-werk cadans.

Joy of Missing Out (JOMO): Dit verwijst naar het bewust kiezen om bepaalde gelegenheden of activiteiten over te slaan en in plaats daarvan te genieten van de rust en tevredenheid die gepaard gaat met deze keuze. In een zakelijke context kan JOMO betekenen dat medewerkers de capaciteit hebben om te prioriteren en te focussen op de meest relevante taken, zonder afgeleid te worden door constante afleidingen en overmatige betrokkenheid bij niet-essentiële activiteiten.

Fear of Missing Out (FOMO): FOMO daarentegen verwijst naar de angst om iets belangrijks of waardevols te missen dat anderen wel lijken te ervaren of te bereiken. In een zakelijke context kan FOMO leiden tot overwerken, het aannemen van te veel verantwoordelijkheden en een constante drang om altijd online te zijn en beschikbaar te zijn voor werkgerelateerde zaken.

Hoe kunnen deze concepten van invloed zijn op de vitaliteit en duurzame inzetbaarheid van mensen in een zakelijke omgeving?

Vitaliteit:

JOMO: Medewerkers die JOMO omarmen, hebben de neiging om beter in staat te zijn om werk en privéleven in balans te brengen. Ze ervaren minder stress en burn-out, omdat ze bewust kiezen voor momenten van ontspanning en herstel.
FOMO: Medewerkers die lijden aan FOMO kunnen uitgeput raken door de constante druk om betrokken te blijven, zelfs buiten kantooruren. Dit kan leiden tot verminderde vitaliteit en gezondheidsproblemen op de lange termijn.

Duurzame inzetbaarheid:

JOMO: Mensen die JOMO begrijpen en toepassen, hebben de neiging om hun energie te richten op activiteiten en projecten die echt waarde toevoegen aan hun carrière. Dit kan hun duurzame inzetbaarheid vergroten omdat ze zich concentreren op kwaliteit boven kwantiteit.
FOMO: Medewerkers die te maken hebben met FOMO kunnen zich overbelasten en zichzelf uiteindelijk uitputten. Dit kan hun duurzame inzetbaarheid in gevaar brengen, omdat ze mogelijk niet in staat zijn om langdurig hoogwaardig werk te leveren.

Cultuur

In een zakelijke context is het belangrijk voor organisaties om een cultuur te bevorderen waarin medewerkers worden aangemoedigd om gezonde keuzes te maken, zoals het omarmen van JOMO en het vermijden van excessieve FOMO. Dit kan worden bereikt door het stimuleren van duidelijke verwachtingen met betrekking tot werkuren, het aanmoedigen van pauzes en vakanties, en het bieden van training en hulpmiddelen voor stressmanagement en time management. Een gezonde balans tussen werk en privéleven is essentieel om de vitaliteit en duurzame inzetbaarheid van medewerkers te waarborgen.

Kunnen je medewerkers training of coaching gebruiken bij het in een gezonde cadans brengen van hun werk en privéleven? Onze collega Saskia Goutziers gaat hierover graag het gesprek met je aan. Bel haar voor een afspraak (040 2824711) of mail hiervoor naar saskia@vitalogisch.nl.

 

Saskia Goutziers - Vitalogisch

Saskia Goutziers

saskia@vitalogisch.nl

06 – 22 800 466