Wearables en meten van vitaliteit. Wearables zijn draagbare apparaten, in het bijzonder
kleding en accessoires die met een computer of met het internet verbonden kunnen worden. Je ziet ze steeds meer… Smartwatches, brillen, fitnessbanden en slimme schoenen die snelheid, afstand en calorieverbruik meten of andere vormen van activity trackers. Niet alleen wearables verschijnen er steeds meer, maar ook allerlei gezondheidsapps hebben aan populariteit gewonnen.
Data
Op veel verschillende manieren worden data rondom leefstijl en gezondheid bijgehouden. Uit recent onderzoek blijkt dat 96 procent van de mensen in elk geval iets bijhoudt over dagelijkse beweging, sport, gewicht, slaap en bloeddruk. De wijze waarop dit wordt bijgehouden verschilt behoorlijk van elkaar:
- 40% houdt van de respondenten houdt dit bij in hun hoofd
- 45 % houdt dit bij via de digitale weg. Daarbij zijn er overigens verschillende manieren waarop dit digitaal wordt bijgehouden:
- 30 % van de respondenten houdt zijn of haar gezondheid bij via een gezondheidsapp
- 13 % via een computerprogramma
- 11 procent via een wearable
- 10 procent doet dit op papier.
Het bijhouden van gezondheidsinformatie blijkt op grote schaal voor te komen. De manier waarop blijkt dus nogal verschillend. Als we naar nieuwe manieren kijken van registratie, dan betreft het vaak gezondheidsapps of wearables. Dit blijkt vooralsnog vooral weggelegd voor early adapters. Veel mensen zullen er toch nog een beetje aan moeten wennen.
In de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk zie je steeds meer wearables terug op de werkvloer. Zo zijn er verschillende vitaliteitsprogramma’s waarbij er competities tussen medewerkers, afdelingen en vestigingen van bedrijven plaatsvinden. Hierdoor wordt vitaliteit op een innovatieve en leuke manier onderdeel gemaakt van de bedrijfscultuur. Bovendien draagt het bij aan de onderlinge samenwerking en het “wij” gevoel.
Menselijk gedrag
“De informatie die door wearables kan worden geleverd, zou inzicht geven over de impact van het menselijk gedrag op de productiviteit, prestaties, welzijn en tevredenheid,” voert Chris Brauer nog aan. “De technologie kan medewerkers in staat stellen om de werkomgeving en arbeidsuren te optimaliseren, zodat productiviteit kan worden gemaximaliseerd en tegelijkertijd ook de gezondheid en het welzijn worden bevorderd.” Dat blijkt uit onderzoek ‘Human cloud at work‘ van de University of London en Rackspace. Het dragen van een wearable op de werkvloer levert tegelijkertijd wat op. Volgens dit onderzoek ging de productiviteit met 8.5 procent omhoog, en steeg ook de werktevredenheid smet 3.5 procent.
Zelf aan de slag
Wilt u ook met weareables aan de slag en de vitaliteit van uw medewerkers meten en verbeteren? Wij gaan graag met u in gesprek over uw vitaliteitsmanagement en de duurzame inzetbaarheid van uw medewerkers. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op.