Stop met het zoeken naar werkplezier of werkgeluk! Ga voor werkliefde… en dan komt de rest vanzelf! Iedereen heeft de mond vol van werkplezier en werkgeluk, maar in onze optiek beide is een gevolg van wat anders.

Volgens ons gaat het in eerste instantie over werkliefde. Oftewel, hou jij van je werk, hou jij van de mensen die er werken en ben je verliefd op jullie visie & missie? En ook niet geheel onbelangrijk: houd het werk van jou?
In een formule ziet dat er als volgt uit: WL = WP + WG

Werkplezier, werkgeluk en werkliefde zijn begrippen die weliswaar nauw met elkaar verbonden zijn, maar elk hun eigen nuances en betekenissen hebben. Deze termen weerspiegelen de kwaliteit van de werkomgeving en de persoonlijke ervaring van een individu binnen zijn professionele leven.

Werkplezier
Werkplezier verwijst naar het genoegen en de voldoening die men haalt uit de dagelijkse werkzaamheden. Het draait om de plezierige aspecten van het werk, zoals een positieve sfeer, leuke collega’s en uitdagende taken. Werkplezier is vaak direct gekoppeld aan de dagelijkse werkzaamheden en de werkomgeving, waarbij het creëren van een positieve atmosfeer cruciaal is.

Werkgeluk
Werkgeluk gaat een stap verder en omvat een bredere, meer holistische benadering van tevredenheid op de werkplek. Het strekt zich uit tot het algemene welzijn van een individu in zijn professionele leven. Hierbij spelen niet alleen de dagelijkse taken een rol, maar ook aspecten zoals work-life balance, erkenning en persoonlijke ontwikkeling. Werkgeluk omvat het gevoel van tevredenheid en vervulling dat men ervaart in de bredere context van zijn carrière.

Zowel werkplezier als werkgeluk valt daarmee met name in de blauwe taartpunt (Ecologisch) van de Vitaliteitschijf van Vijf. Wanneer we naar werkliefde gaan kijken zien we een verschuiving naar de paarse taartpunt (Filosofisch) van de Vitaliteitschijf van Vijf. Dat vraagt derhalve om een andere aanpak en andere interventies.

Werkliefde
Werkliefde is het meest diepgaande begrip van de drie. Het gaat dus niet alleen om plezierige taken of algemeen welzijn, maar om een diepgewortelde passie en toewijding voor het werk. Werkliefde betekent dat iemand niet alleen zijn werk leuk vindt, maar er ook een diepe verbondenheid mee voelt. Het gaat verder dan de dagelijkse taken en heeft te maken met een diepere betekenis en doel in het werk dat wordt uitgevoerd.

De onderlinge relatie tussen deze drie begrippen is complex maar complementair. Werkplezier legt het fundament door te zorgen voor een positieve werkomgeving en het bevorderen van een prettige sfeer. Werkgeluk bouwt daarop voort door een breder scala aan factoren te omvatten, waaronder persoonlijke groei en een gezonde cadans tussen privé en werk. Werkliefde is het hoogtepunt, waarbij het werk niet alleen als een verplichting wordt gezien, maar als een passie die diepgaande voldoening en zingeving schenkt.

In essentie is het streven naar werkliefde cruciaal voor zowel werknemers als werkgevers. Een organisatie die werkliefde bevordert, creëert een vruchtbare omgeving waarin individuen niet alleen floreren in hun professionele ontwikkeling, maar ook een diepere persoonlijke betrokkenheid ervaren.

Het is dan ook van groot belang dat zowel werkgevers als werknemers actief bijdragen aan het cultiveren van een werkomgeving die deze drie elementen omvat, waardoor er voor iedereen een win-win situatie ontstaat. Dit is in de kern dus ook waar vitaal leiderschap over gaat.