Uitstelgedrag: VANDAAG GA ik er ECHT aan beginnen!

Herken je dit? Je hebt een belangrijke taak te doen, maar eerst nog even op social media, je email of een taakje in huis. En voor je het weet ben je uren verder en heb je je werk nog niet gedaan; uitstelgedrag.

Impact van uitstellen en onderbrekingen

Dit is een oorzaak van uitstelgedrag dat de laatste jaren met stip stijgt in deze tijd van smartphones en social media met slim doordachte apps die verslavend werken.
Het eindeloos uitstellen van werk zal niemand vreemd zijn. Hoe komt het toch dat je wel op tijd kan komen om je trein of vliegtuig te halen en waarom blijf je dat ene taakje op werk dan uitstellen? De tijd en energie die je over het algemeen verspilt met het uitstellen is vaak vele malen groter dan wanneer je de taak gewoon zou vervullen. Maar toch doen we liever iets anders.
Een onderzoek, in Nederland uitgevoerd, heeft de impact van kleine onderbrekingen op productiviteit bestudeerd. Uit dit onderzoek blijkt dat wanneer je 2 maal kort onderbroken wordt tijdens een concentratietaak, die zonder onderbrekingen van buitenaf 60 minuten duurt, jij 24 minuten langer over deze taak doet. Het kost je dus maar liefst 40% extra tijd.

Oorzaken en gevolgen van uitstelgedrag

Een laagzelfbeeld kan in de weg zitten om te beginnen aan een lastige taak. De angst het niet te kunnen is een veelgenoemde reden om er überhaupt niet aan te beginnen. Een belangrijke taak op onze “to do list” moet het vaak afleggen tegen Whatsapp of Youtube, ondanks dat je met de jaren meer vertrouwen hebt gekregen in je werk. Vooralsnog kost het uitstelgedrag werkgevers ontzettend veel geld.

Uitstelgedrag, zo blijkt uit een groot meta-analytisch onderzoek, is slecht voor de gezondheid en slecht voor je ontwikkeling, welzijn en welvaart. Je wordt minder zichtbaar binnen je organisatie en de impact die je hebt op anderen neemt af. Je wordt gauw als minder professioneel en krachtig gezien. Het zorgt er ook voor dat je regelmatig stress ervaart. Je voelt je minder trots op jezelf. Dit alles maakt je sneller vermoeid en is slecht voor je immuunsysteem.

Maar wat valt daaraan te doen?

1) Leer je eigen vluchtroutes kennen
Inzicht in je eigen gedrag is de sleutel tot het oplossen van het probleem. ‘Er zijn bepaalde dingen die je niet uitstelt en waar je kwaliteiten inzet om die deadline wel te halen. Het vliegtuig bijvoorbeeld, maar ook een taak waarover je bevlogen bent.’ Aan jou de taak om te bedenken welke kwaliteiten je daarvoor gebruikt hebt en hoe je die in kan zetten om ook het uitstelgedrag te lijf te gaan. ‘Heel vaak zijn mensen er al zo van overtuigd dat het niet goed komt, dat ze als een slaaf van hun eigen gedrag iets anders gaan doen.’ Leer daarbij ook je eigen gedrag kennen om te herkennen wanneer je op het punt staat je werk uit te stellen. Door erbij stil te staan, kun je uitstelgedrag proberen af te wenden.

2) Vraag je af waarom je dingen doet
Een veelgehoorde misvatting is dat het uitstellen van taken te maken heeft met een slecht timemanagement. Wie last heeft van uitstelgedrag, doet er goed aan zich af te vragen wat het doel van het werk is. We doen heel veel dingen zonder dat we ons afvragen wat we ermee willen bereiken. Maar zelfs daar kun je een duidelijk doel voor de lange termijn voor bedenken. Op die manier motiveer je jezelf.’

3) Ken je eigen ritme
Doe je liever ‘s ochtends moeilijke taken of ben je meer een middagdenker? En wanneer werk je je mail weg? Door na te gaan op welke momenten je de meeste energie hebt, kun je je dag zo goed mogelijk inplannen. Een ochtendmens kan de dag beter starten met zijn/haar/die belangrijkste taak, doe je dit in de middag dan bestaat de kans dat er niets meer van komt en wordt de taak weer uitgesteld.

Wat is jouw belangrijkste taak? Tel: 3-2-1 en GO

Een fijne werkdag vandaag!

Hulp nodig bij het duidelijk krijgen van de talenten van jouw medewerkers zodat zij uitstelgedrag te lijf kunnen gaan? Mail dan naar sandra@vitalogisch.nl of bel ons op 040-2824711. Sandra en haar collega’s helpen je graag verder.

 

Sandra van de Geer - Vitalogisch

Sandra van de Geer
sandra@vitalogisch.nl
06- 51 37 15 73